Sport Sport-topp

Putins judokas OS-klara

Det ryska judolandslaget tillåts att tävla i OS, meddelar det internationella judoförbundet – där Rysslands president Vladimir Putin är hedersordförande.Även 18 skyttar får delta i Rio-spelen.Däremot stoppas fem kanotister.

För två dagar sedan överlät Internationella olympiska kommittén, IOK, till specialförbunden att avgöra vilka ryska idrottare som får ställa upp i OS.

Internationella judoförbundet skickar de elva ryska utövarna till Rio. Ett förbund där den ryske presidenten Vladimir Putin är hedersordförande

Svart bälte

Han har inte bara själv svart bälte i sporten utan är också nära vän med medlemmar i exekutivkommittén.

"Alla idrottarna har testats vid många tillfällen på många internationella tävlingar utanför Ryssland, från september i fjol till maj i år. Det fanns inga negativa bevis. Vi tar inte hänsyn till några analyser och tester som gjorts i Ryssland eftersom det inte är relevant för oss", säger judoförbundets ordförande Marius Vizer.

Ryska skyttar har också fått ett godkännande av det internationella skytteförbundet att åka till Brasilien.

"De 18 skyttarna har varken nämnts i McLaren-rapporten eller testat positivt i en dopningskontroll enligt den information vi har fått", står det i ett uttalande.

OS-vinnare stängs av

Internationella kanotförbundet stoppar däremot fem ryska kanotister från OS.

Bland dem som inte får tävla finns Alexander Djatjenko, OS-guldmedaljör 2012, och den femfaldige världsmästaren Alexej Korovasjkov.

"Vi har vidtagit snabba åtgärder och tagit bort alla idrottare där det finns bevis för dopning. Vi är tydliga med att om du kliver över linjen får du inte starta. Det här är ett hårt slag för den olympiska rörelsen och vi är ledsna att det drabbar vår sport", säger Simon Toulson, generalsekreterare i det internationella kanotförbundet.

Även två ryssar i modern femkamp kastas ut ur OS. Deras namn fanns med i McLaren-rapporten, som kommer från den internationella antidopningsorganisationen Wada och som anklagar Ryssland för statsorganiserad dopning.

Roddförbundet beslutade att sex av 23 anmälda ryska roddare inte är välkomna i OS medan en av sju ryska seglare får stanna hemma.

Sedan tidigare har 67 friidrottare, sju simmare, två tyngdlyftare, tre roddare och en brottare nekats att starta i OS.

OS invigs den 5 augusti.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset