Sport Teknik Nöje

Pyjamasninjor segrare i Malmö

Det svenska laget Ninjas in Pyjamas (NiP) firar segern i Malmö Arena.
Det svenska laget Ninjas in Pyjamas (NiP) firar segern i Malmö Arena.

Svenska e-sportlaget Ninjas in Pyjamas segrade över ukrainska Nais Vincere i en rafflande finalmatch i Counterstriketurneringen Dreamhack Masters på Malmö Arena.

Laget tar hem 800 000 kronor i prispengar ur en total prispott på över två miljoner kronor (250 000 dollar) i turneringen. Den direktsända finalen följdes av fler än 350 000 tittare på nätet och en arena fylld av jublande e-sportfans.

I en helsvensk nagelbitare till semifinal på söndagseftermiddagen tog sig Ninjas in Pyjamas (NiP) till final genom att besegra Godsent först i en tredje spelomgång med 16–10.

Det ukrainska laget Natis Vincere krossade franska Team EnVyUs i en tidigare semifinal och fick sedan möta svenskarna i en något senarelagd final.

I finalen avgjorde NiP efter två extremt jämna och spännade spelomgångar, med en mycket knapp vinst till svenskarna.

I Ninjas in Pyjamas uppställning i Malmö tävlade Christopher "GeT–RiGhT" Alesund, Adam "Friberg" Friberg, Jacob "pyth" Mourujärvi, "Richard "Xizt" Landström och Patrik "forest" Lindberg".

Direktsändningen av turneringen på spelnätverket Twitch räknade in nästan 65 miljoner startade videoströmningar.

Intresset för e-sport, organiserad tävling i datorspel, har vuxit oerhört de senaste åren och omsätter jättesummor i prispengar i turneringar världen över.

Björn Lindgren/TT
Publiken jublar under söndagens final i Dreamhack Masters mellan svenska laget Ninjas in Pyjamas (NiP) och det ukrainska laget Natis Vincere i Malmö Arena.