Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Quaresma sen hjälte för Portugal

Renato Sanches, Portugal, i en närkamp med kroaten Milan Badelj.
Renato Sanches, Portugal, i en närkamp med kroaten Milan Badelj.

Stjärnfyllt – men också tätt och tungt. Och ärligt talat ganska slarvigt.

En sen kontring mot Kroatien tog Portugal till kvartsfinal i EM.

Kroatien och Portugal lät som en riktig midsommardagskaramell i åttondelsfinal i fotbolls-EM. Luka Modric mot Cristiano Ronaldo luktade hett Real Madrid-derby och med en Ivan Perisic som kanske varit gruppspelets bäste spelare i hela EM tycktes kvällen i Lens bli riktigt varm.

I stället blev det kyligt värre. Och långt ifrån lika underhållande som väntat.

De första 90 minuterna bjöd på två tungviktare som tog ut varandra och när alldeles för många lovande lägen slutade med felpass så var det fullkomligt logiskt med 0–0 vid full tid – sedan lagen inte lyckats göra ett enda avslut på mål.

Quaresma hjälte

Men i förlängningen kom det förlösande målet.

Portugal kontrade. Nani skulle skjuta – men fick bara iväg en strumprullare. Som blev en perfekt passning till en helt fristående Cristiano Ronaldo.

Den kroatiske målvakten Danijel Subasic parerade ändå – men returen nickade inhopparen Ricardo Quaresma in i mål. I 117:e minuten.

Typiskt nog för Kroatien kom målet precis sedan laget skapat matchens dittills farligaste chans och det första avslutet på mål överhuvudtaget.

Ny besvikelse

För Kroatien blev förlusten därmed ännu en besvikelse under ett tungt 2000-tal. Precis som i EM 2008 följdes ett glimrande gruppspel av respass direkt när utslagsmatcherna kom igång.

Portugal kan i sin tur se fram mot resten av mästerskapet med stor optimism. I kvartsfinal väntar Polen i Marseille på torsdag – och blir det seger där kommer antingen Belgien, Ungern eller Wales att stå för motståndet i semifinal.

Fast om inte spelet blir bättre än på lördagen lär det vara få som charmas av Portugal.