Nyheter Sverige

Rädda fåglarnas liv – koppla din hund

Fågelkvitter i buskarna. Har du kontroll på din hunds jaktinstinkter? Inte? Nu är tiden då du måste koppla din hund ute i naturen.

TT Nyhetsbyrån

Mellan 1 mars och 20 augusti är det extra viktigt att ha koll på hunden när ni vistas ute i naturen. Arkivbild.

Nu får du inte låta din hund springa lös i marker där det finns vilt. Från och med mars till och med den 20 augusti gäller att du som är hundägare ska ha extra stor uppsikt över din hund när ni vistas ute i naturen.

– Kan du inte vara helt säker på att din hund inte avviker från din sida ska du koppla hunden, säger Hans Rosenberg, presstalesperson för Svenska kennelklubben.

Syftet med bestämmelsen är att skydda vilda djur och fåglar ute i naturen under perioden då de får sina ungar. Undantag kan ges för exempelvis polishundar och vid jakt.

Även om det är extra viktigt under just den här perioden gäller det att hundägare, enligt lag, alltid ska ha uppsikt över sina hundar. Det betyder inte att hunden alltid måste vara kopplad, men husse eller matte bör ha koll på sin hund som om den vore det. I nationalparker och i de flesta naturreservat gäller däremot kopplingstvång, och på vissa platser även totalt hundförbud.

– Vi hundägare måste alltid visa hänsyn för andra djur och människor och inte släppa hunden vind för våg, säger Hans Rosenberg.

Regler kring huruvida din hund måste vara kopplad eller inte kan skilja sig från kommun till kommun.