Nyheter Sverige

Räddade katt med 15 meter stege

Innan Timmy Wiberg och hans vänner kom fram till platsen hade räddningstjänsten försökt hjälpa katten ner, men de kunde inte komma fram tillräckligt nära tallen med sin kranbil.
Innan Timmy Wiberg och hans vänner kom fram till platsen hade räddningstjänsten försökt hjälpa katten ner, men de kunde inte komma fram tillräckligt nära tallen med sin kranbil.

Hur räddar man en katt som sitter fast femton meter upp i ett träd? Timmy Wiberg från Örebro vet – med hjälp av åtta stegar och cirka femton spännband byggde han och kompisarna en ställning som han utan att tveka klättrade upp i, för att rädda en misse i nöd.

Det var vid en husvisning utanför Örebro i lördags som Timmy Wiberg och hans mamma först såg den nödställda katten. De åkte hem men kunde inte glömma katten, så Timmy Wiberg och några vänner bestämde sig för att åka tillbaka för att se vad de kunde göra. Lösningen blev en ställning av åtta stegar, vilket Nerikes Allehanda först rapporterade om.

– Vi surrade ihop totalt fem stycken stegar och använde tre stycken till som stöd på diagonalen. Tillsammans hjälptes vi åt och lyckades resa ställningen, och det var inte lätt. Den var ju femton meter lång ungefär, säger Wiberg till TT.

Katten, som varit borta två dygn, verkade glad över räddningen.

– Den kom fram direkt och kurrade lite och vi kelade en liten stund. Sen när jag väl tog tag i honom blev han givetvis rädd och försökte klättra, men jag fick ett bra grepp och kunde lyfta ner honom.

TT: Vad är det som får dig att klättra femton meter upp på en hemmabyggd stege för att rädda en katt?

– Jag är uppvuxen med husdjur och har haft katt och hund hela livet, så jag vet vad en katt kan betyda för en familj.

Oskar Nilsson/TT
Timmy Wiberg med en räddad katt i famnen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset