Nyheter Toppnyheter

Rädsla för ebola ökar efter dödsfall

Hälsoarbetare desinfekterar kroppen av en person som tros ha dött i ebola i Liberias huvudstad Monrovia i september 2014. Arkivbild.
Hälsoarbetare desinfekterar kroppen av en person som tros ha dött i ebola i Liberias huvudstad Monrovia i september 2014. Arkivbild.

Världshälsoorganisationen WHO bekräftar att den patient som avled tidigare i veckan i norra Sierra Leone har testats positivt för ebola, ett dygn efter att epidemin förklarats vara över. Nu växer oron för att fler kan ha smittats.

De första rapporterna om det nya dödsfallet kom timmarna efter det att WHO konstaterade att ebolaepidemin i Västafrika var över. Det handlar om en 22-årig kvinnlig student som dog i en by nära gränsen till Guinea.

Kvinnan sökte enligt en hjälporganisation vård för sina symptom, men betraktades som ett fall för öppenvården. Enligt organisationen hade hon kontakt med minst 27 personer från insjuknandet i början av året tills hon avled den 12 januari, vilket ökar rädslan för att den fruktade smittan återigen ska börja spridas.

Ebolaepidemin i Västafrika började i december 2013 och har krävt över 11 000 människoliv. Ett land anses vara fritt från sjukdomen först när två inkubationstider om vardera 21 dygn passerat utan att några nya fall konstaterats. Det skedde i Sierra Leone den 7 november, i Guinea den 29 december och i Liberia på torsdagen.

Samtidigt med friskförklarandet i Liberia varnade världshälsoorganisationen WHO för att smittan kan komma tillbaka.