Nyheter Toppnyheter

Rädsla gjorde Bryssel till mål

En misstänkt terrorist grips på öppen gata i Bryssel i fredags. Arkivbild.
En misstänkt terrorist grips på öppen gata i Bryssel i fredags. Arkivbild.

Att terroristerna ville slå mot Paris har geografiska och språkliga förklaringar, enligt en analytiker.Men stressen och en rädsla att bli upptäckta gjorde att de istället valde hemorten Bryssel.

– De visste att de var på övervakningslistor och att ju mer de reste och ju längre de reste desto större var risken att bli upptäckt. Då slog de till hemma, säger säkerhetsanalytikern Margaret Gilmore på brittiska tankesmedjan Royal United Service Institute (Rusi) till TT.

Utredningen om attackerna i Paris i november och dåden i Bryssel i mars är intimt sammanflätade. I princip samma nätverk, starkt Brysselbaserat, slog till på båda platserna.

Nu uppger åklagarna att männen egentligen tänkt slå till i Frankrike igen men valde Bryssel eftersom de uppfattat att den franska utredningen gick snabbt framåt.

Gilmore påpekar att extremistgruppen Islamiska staten (IS), som säger sig ligga bakom, vill attackera flera europeiska länder, och att Frankrike bara är ett av dem.

Hon svarar så här på frågan varför det blev Paris:

– Det är ett lätt mål med tanke på att gränsen mellan Belgien och Frankrike är helt öppen. De ville också slå mot en mycket känd huvudstad för att få mer publicitet, och dessutom är det praktiskt för dem eftersom de alla pratar franska.