Nyheter Sverige

Rättegång inleds om Möllandåd

Demonstranter utanför tingsrätten där det i dag börjar en rättegång mot två män som åtalats för ett överfall på Möllevångstorget för två år sedan.
Demonstranter utanför tingsrätten där det i dag börjar en rättegång mot två män som åtalats för ett överfall på Möllevångstorget för två år sedan.

Fyra personer skadades, varav två så allvarligt att de var nära att dö, vid överfallet på Möllevången i Malmö på internationella kvinnodagen för två år sedan. I dag inleds rättegången mot två män som åtalats för bland annat mordförsök.

Rättegången hålls i säkerhetssalen i Rättscentrum i Malmö och beräknas pågå i fem dagar. Redan en timme innan rättegången drog igång på måndagsmorgonen hade närmare 70 demonstranter samlats utanför tingsrätten för att visa sitt stöd för de målsägande. Stämningen var lugn och humöret bland demonstranterna gott.

– Vi känner oss väldigt stabila, lugna och glada. Rent konkret handlar aktionen främst om att vara närvarande och skapa god stämning utanför tingsrätten under den kommande veckan. Vi vill även lyfta de politiska dimensionerna av rättegången, säger Matilda Renkvist från nätverket Skåne mot rasism.

Kort innan rättegången inleddes utbröt i väntrummet ett kort meningsutbyte mellan Showan Shattak, en av de målsägande, och en man som enligt egen utsago befann sig i tingsrätten "för att följa med cirkusen". Men det lugnade ner sig utan att någon behövde ingripa.

Inledningsvis var fyra personer misstänkta för inblandning men i slutänden blev bara två åtalade. Den ene av dem, en 32-årig nazist, höll sig länge undan polisen, men kunde till slut gripas i Ukraina och utlämnas till Sverige. Nazisten i fråga har varit ovillig att prata och genomgående bemött polisens förhörsfrågor med "inga kommentarer".

Enligt åklagaren Sofia Eilertsson Olsson har nazisten nu meddelat att han under rättegången kommer att berätta sin version av händelserna, vilket i så fall skulle tillföra helt nya uppgifter till fallet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset