Nyheter Sverige

Rättegång om granat mot polisbuss

Polisbussen fick 105 skador av granatsplitter. Arkivbild.
Polisbussen fick 105 skador av granatsplitter. Arkivbild.

Rättegången mot den 18-åring som misstänks ha slängt en handgranat mot en polisbuss har startat. Mannen log flera gånger då åklagaren berättade vilka skador en granat kan orsaka.

18-åringen är klädd i grått och har vita tofflor när han förs in i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt. Tjockt glas skiljer rätten från åhörarna. Mannen ler. Han är åtalad för mordförsök på fyra poliser.

Åklagare Stefan Creutz visar fotografier och redogör för den aktuella augustikvällen med oroligheter i Tumba utanför Stockholm. Det förekom stenkastning mot polisen och eld anlades vid polisstationen. Han plockar fram en handgranat, försäkrar rätten om att den inte är skarp, och visar hur den osäkras.

– När en handgranat smäller till smäller det ordentligt, säger åklagaren.

När åklagaren visar en film om vilka skador en handgranat kan orsaka ler 18-åringen.

"Kör för fan"

På brottsplatsen hittades grepen från den skarpa handgranaten. På grepen fanns 18-åringens dna. Mannen nekar till brott och hans advokat Clea Sangborn förklarar att han dagen innan mordförsöket tagit i en handgranat som en man visat för honom.

I salen sitter bland annat de fyra poliser som fanns i polisbussen. Gruppchef Patric Josefsson berättar under rättegången hur han reagerade då granaten briserade någon meter från honom.

– Jag blev livrädd och skrek "kör för fan, kör", säger han.

Hörselskador

Han berättar även om hur han hade huvudet några centimeter från sidorutan och om hur granatsplittret hade skadat den.

– Hade det varit vanligt glas i rutan hade jag inte suttit här i dag, säger han.

Tre av de fyra poliserna lider fortfarande av hörselskador efter smällen.

18-åringen har även åtalats för bland annat två grova rån och ytterligare personer har åtalats för inblandning i rånen. Rättegången väntas pågå i tio dagar.