Nyheter Sverige

Rättegång om Swefilmer uppskjuten

Rättegången mot Swefilmer skjuts upp. Arkivbild.
Rättegången mot Swefilmer skjuts upp. Arkivbild.

Rättegången mot de två män som misstänks ligga bakom piratsidan Swefilmer skjuts upp i avvaktan på en dom i EU-domstolen. Männen stod åtalade för upphovsrättsbrott efter att ha gjort drygt 1 400 filmer tillgängliga på nätet.

– Det är ett antiklimax för jag hade hoppats på att förhandlingen skulle fortsätta. Jag tyckte det fanns skäl att fortsätta, säger kammaråklagare Anna Ginner till P4 Halland.

Utredningen mot de båda männen har pågått en längre tid. Den utpekade huvudmannen bakom den populära strömningssajten, en 25-åring, hade varit häktad i sin frånvaro sedan förra sommaren när han i januari greps i Tyskland.

Han överlämnades under våren till Sverige och åtalades tillsammans med en 22-åring från Kungsbackatrakten. 25-åringen är också misstänkt för grovt penningtvättsbrott. Han ska ha tjänat minst 14 miljoner kronor som åklagaren nu vill se förverkade, det vill säga att de ska tillfalla staten.

När förhandlingen inleddes i Göteborgs tingsrätt på tisdagen ville Kungsbackabons advokat att målet skulle skjutas upp i avvaktan på en dom i ett liknande fall i EU-domstolen. Detta gick rätten med på. Preliminärt nytt rättegångsdatum är satt till den sista september. Definitivt datum kan sättas först när EU-domstolen har fattat sitt beslut.

Upphovsrättsbrott kan ge fängelse i upp till två år och straffskalan för grovt penningtvättsbrott ligger på sex månader till sex år. Huvudmannen nekar till brott medan 22-åringen enligt åklagaren har medgivit ansvar i vissa delar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset