Nyheter Toppnyheter Världen

Rättschef: Allt falskt om explosion

Personal letar efter flygplansdelar och kvarlevor efter det kraschade planet från Egyptair.
Personal letar efter flygplansdelar och kvarlevor efter det kraschade planet från Egyptair.

Källor uppger att fynd pekar mot att det försvunna Egyptair-planet kan ha exploderat. Men chefen för Egyptens kriminaltekniker säger att teorin bygger på rena antaganden.

– Storleken på kvarlevorna pekar mot en explosion, den största delen var stor som en handflata, uppger en källa inom de egyptiska myndigheterna.

Utredarna har dock inte hittat spår av sprängämnen på det som återfunnits, och det går därför inte att slå fast att det verkligen har skett en explosion ombord på flygplanet. En annan tjänsteman uppger att endast en liten del av passagernas kvarlevor har kunnat bärgas.

Chefen avvisar

Hesham Abdelhamid, chef för de egyptiska kriminalteknikerna, avfärdar uppgifterna om att fynden pekar mot en explosion.

"Allting som har publicerats om det här fallet är helt falskt, och rena antaganden som inte kommer från rättsliga myndigheter", säger han i ett uttalande, enligt den egyptiska statliga nyhetsbyrån Mena.

Fortfarande är händelseförloppet oklart – det enda som är känt är att Egyptair MS804 krängde i luften när flygplanskroppen föll från marschhöjd till omkring 4 500 meters höjd vid halv tre-tiden på torsdagsmorgonen, och att det därefter försvann från radarn. Franska myndigheter uppger att flygplanets utrustning skickade varningssignaler om att rök upptäckts ombord innan kraschen.

Lådorna saknas

Grekiska flygledare säger att de småpratade med piloten när flygplanet passerade grekiskt luftrum, men att ingen svarade när de anropade flygplanet för att lämna över det till sina egyptiska kollegor.

Under sökinsatsen har kvarlevor, vrakdelar och personliga tillhörligheter hittats i havet norr om den egyptiska hamnstaden Alexandria. Planets svarta lådor som skickar ut en nödsignal i 30 dagar är inte återfunna, och ingen terrorgrupp har sagt sig ligga bakom ett eventuellt attentat.

Ombord fanns 56 passagerare och 10 besättningsmän – av dem var merparten egyptier och fransmän.