Nyheter Världen

Rödakorschef slår larm om Aleppo

Invånare i Aleppo på väg för att hämta vatten. Arkivbild.
Invånare i Aleppo på väg för att hämta vatten. Arkivbild.

Få städer har i modern tid drabbats så hårt av krig som Aleppo i Syrien, säger chefen för Internationella rödakorskommittén, Peter Maurer.

– Ingen är säker någonstans. Granatelden pågår hela tiden, med hem, skolor och sjukhus i skottlinjen. Människor lever i ständig rädsla. säger Maurer.

– Barn har traumatiserats. Omfattningen på lidandet är enorm, fortsätter han.

Aleppo var före kriget Syriens ekonomiska centrum och landets största stad. Striderna om staden har intensifierats efter att regimtrogna styrkor i juli lyckades ta kontroll över den enda vägen för förnödenheter till den rebellkontrollerade delen av staden.

Striderna har skadat stadens infrastruktur och gjort att tillgången på rent vatten och el har begränsats. 1,5 miljoner människor bor fortfarande i Aleppo, varav 250 000 i den rebellkontrollerade delen av staden.

Minst 32 människor har dödats i ett självmordsattentat mot en buss med rebellsoldater i Atimah vid gränsen till Turkiet. Dödssiffran kan stiga eftersom många är svårt skadade, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar inbördeskriget från Storbritannien.

Den extrema jihadistgruppen IS har tagit på sig attacken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset