Nyheter Ekonomi Sverige

Röde Baronen skadeskjuten

Swedbanks ordförande Anders Sundström tvingas bort sedan flera stora aktieägare tappat förtroendet för honom.
Swedbanks ordförande Anders Sundström tvingas bort sedan flera stora aktieägare tappat förtroendet för honom.

Anders Sundström, en gång Sveriges yngste kommunalråd och påtänkt S-ledare, tvingas bort från Swedbank, kronjuvelen i Rörelsens företagsimperium.Socialdemokraternas egen röde baron är skadeskjuten.

Anders Sundström är det politiska underbarnet som stigit till de politiska höjderna, fallit, men rest sig igen och tagit sig till de högsta höjderna i rörelsens näringslivsgren.

Sundström föddes 1952 i Hudiksvall. 1980 blev han Sveriges yngsta kommunalråd i Piteå i Norrbotten och betraktades som ett politiskt stjärnskott. 1994 utsågs han till arbetsmarknadsminister, -96 näringsminister och -98 – i några veckor – socialminister. Mediebilden var att Sundström lämnade regeringen i besvikelse över att han inte blev chef för det nya supernäringsdepartementet, en post som i stället gick till Björn Rosengren.

Koncernchef

Anders Sundström återvände till Piteå och blev chef för den lokala sparbanken innan han 2004 lyftes till koncernchef i försäkringsjätten Folksam efter några kortare sejourer som riksdagsledamot.

Och det var en halsbrytande affär under Folksam-tiden som lyfte Sundström till nya höjder. Under finanskrisen 2008-2009 var folkrörelsebanken Swedbank riktigt illa ute. Kapitalet forsade ut och det var bara tack vare statliga garantier som bankjätten kunde räddas. Under Sundströms ledning köpte Folksam stora mängder Swedbank-aktier och blev snabbt bankens största ägare.

Risktagandet var enormt. Normalt sprider Folksam försäkringstagarnas pengar brett och i relativt riskfria placeringar, men nu lades miljarder i en bank på fallrepet. Resultatet blev succé. Swedbank återhämtade sig och Folksam tjänade miljarder.

S-ledare

För Sundström blev det jackpot. Våren 2013 utsågs han till ordförande i både KF:s och Swedbanks styrelser. Från de positionerna blev han i praktiken mäktigast i den grupp bolag som kontrolleras av den svenska arbetarrörelsen.

Och även om den politiska karriären tog slut 2004, försvann inte Sundströms namn från den politiska agendan. Enligt flera samstämmiga källor ska Anders Sundström vid flera tillfällen ha varit påtänkt som partiledare för Socialdemokraterna. Enligt tidningen Fokus ska han till och med sagt ja i samband med Juholt-krisen, men i sista stund vänt till ett nej.

Enligt egen utsago ska Anders Sundström nu helt koncentrera sig på KF och Coop.