Nyheter Toppnyheter Världen

Rök på planet innan det försvann

En flytväst från det försvunna planet som hittats i havet. Sökandet efter själva planet fortsätter.
En flytväst från det försvunna planet som hittats i havet. Sökandet efter själva planet fortsätter.

Än finns inga svar på vad som hände när Egyptairs plan försvann över Medelhavet – men utredarna har fått nya ledtrådar att jobba med. Något aktiverade rökdetektorerna i närheten av cockpiten, rapporterar CNN.

Informationen kommer från Acars (Aircraft Communications Addressing and Reporting System), ett internationellt kommunikationssystem för flygplan, och innebär inte nödvändigtvis att det brunnit ombord på planet. Men enligt BBC News registrerades rök på en toalett samt i det elektriska systemet några minuter innan planet försvann från radarn.

Frankrikes flygsäkerhetsmyndighet BEA bekräftar uppgifterna för nyhetsbyrån AFP. Men en talesperson för BEA säger att det är alldels för tidigt att dra några slutsatser om vad som orsakat olyckan innan planet och dess svarta låda återfunnits.

Egyptairs plan, flyg MS804, befann sig på drygt 11 200 meters höjd. Enligt den grekiske försvarsministern Panos Kammenos hamnade det i spinn, krängde och föll 6 700 meter.

Planet lyfte från Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris klockan 23.09 i onsdags lokal tid, för en resa till Kairo som normalt tar omkring fyra timmar. Det försvann enligt flygbolaget klockan 02.30 på torsdagen, cirka 45 minuter före planerad landning. Den sista kontakten mellan piloten och flygledningen togs tio minuter innan planet försvann

Kroppsdelar som tros vara från passagerare på planet samt vrakdelar och personliga tillhörigheter har hittats i havet.

AP/TT
Egyptiska flygplan och fartyg letar efter planet som försvann över Medelhavet.