Nyheter Ekonomi Världen

Röstning om Dilma Rousseff igång

Det var stökigt i Brasiliens parlament när underhuset debatterade riksrätt eller inte för president Dilma Rousseff.
Det var stökigt i Brasiliens parlament när underhuset debatterade riksrätt eller inte för president Dilma Rousseff.

Under högljutt tumult inledde Brasiliens kongress omröstningen om att fria eller fälla president Dilma Rousseff. Miljoner tv-tittare runt om i landet följer det politiska dramat.

Underhuset har börjat rösta om huruvida presidenten ska ställas inför riksrätt. Om det blir ja och om senaten också röstar för kravet kan det leda till att hon tvingas lämna presidentposten redan i maj.

Känslorna svallade i kammaren när talmannen Eduardo Cunha, en av Dilma Rousseffs hårdaste kritiker, öppnade debatten som föregick voteringen.. Anhängare och motståndare till presidenten ropade slagord som "Det blir ingen kupp" och "riksrätt nu". Andra sjöng nationalsången och ett kort handgemäng utbröt.

Oppositionen behöver 342 röster för att skicka frågan vidare till senaten. Enligt två dagstidningar har hennes motståndare redan säkrat 347 röster för riksrätt.

Protester för och emot

Omröstningen direktsänds i tv och runt om i Braslien hålls demonstrationer för och emot Rousseff.

Presidenten anklagas för att ha dolt underskott i statsbudgeten genom att föra över pengar från statliga banker, men bakom det stora missnöjet med regeringen ligger även den ekonomiska krisen och den stora korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras.

Presidenten har inte personligen dragits in i härvan, till skillnad från många av de parlamentariker som ska avgöra hennes öde.

Nya processer hotar

– Om denna inte godkänns, så kommer en annan riksrättsprövning läggas fram. Det här kommer att fortsätta, säger kongressledamoten Mauro Pereira, från Dilma Rousseffs koalitionspartner PMDB, som uppmanat sina medlemmar att rösta ja till att ställa presidenten för riksrätt.

Dilma Rousseff anklagar sina motståndare för "kuppförsök" och svär sig fri från anklagelserna.

"De vill döma en oskyldig kvinna och behålla korruptionen", skrev presidenten i en krönika i dagstidningen Folha de Sao Paulo på lördagen.

Felipe Dana/AP/TT
Motståndare till president Dilma Rousseffs regering protesterar utanför kongressen.
Eraldo Peres/AP/TT
Om underhuset röstar för att ställa Dilma Rousseff inför riksrätt, kan det leda till att hon tvingas lämna presidentposten redan i maj.