Sport

Ramel slog rekord i OS-debuten

Dressyrens olympiske headcoach Bo Jenå var nöjd med debutanten Juliette Ramel.
Dressyrens olympiske headcoach Bo Jenå var nöjd med debutanten Juliette Ramel.

Juliette Ramel – är det nästa stora svenska dressyrstjärna?Hon presenterade sig direkt i OS-debuten. Det personliga rekordet gör att Sverige har en god chans att nå lagfinalen.– Kanon. Hon är på väg upp, helt klart. Och domarna gillar henne, säger förbundskaptenen Bo Jenå.

Med 74,943 ligger Ramel och Buriel sexa efter första halvan av startfältet i GP-dressyren, som är kval både individuellt och i lag till fredagens GP special. Det gör att hon har en riktigt god möjlighet att slå sig in bland de 25 ekipage som får rida individuellt om medaljerna.

Jenå har länge trott på 29-åringen som de senaste åren varit baserat i Nederländerna och tränar med stjärnorna Hans-Peter Minderhoud och Edward Gal.

Hon har uppenbarligen lärt sig en hel del av de allra bästa – och på en riktigt stark häst presterade hon omedelbart i sin första mästerskapsstart.

Resultatet var en bra bit över hennes tidigare personbästa. Men Jenå är inte överraskad.

– Jag vet att hon kan bättre än så här. Det är en jättebra häst. Nu ska vi inte fara i väg, men det här kan bli riktigt bra, säger förbundskaptenen.

Ryckte på axlarna

Och Ramel, vad tyckte hon? Hon ryckte lite på axlarna och tyckte att det här med OS var väl inget märkvärdigt.

– Jag är väldigt nöjd med honom, han var taggad. Han blev lite het i galoppen, det var den enda som jag känner kunde ha varit bättre, säger Ramel om Buriel.

Den hastigt inkallade reserven Mads Hendeliowitz uppgift var lika enkel som svår, när han som förste svenske ryttare skulle lägga stabil grund.

Det gjorde han.

Dansken som blev svensk blev också reserven som med kort varsel fick en plats i laget när OS-dressyren skrittade igång i Deodoro. Hendeliowitz fattade galoppen. Han och Jimmie Choo klarade passagerna och piruetterna, inte genom att glänsa eller briljera, men genom en säker resa fram till helt okej 71,771 procent.

– Jag vågade inte riktigt chansa eftersom det är en lagtävling. Då är det bättre att satsa på en stabil runda, så får de rutinerade i slutet ta vid. Det var en domare som låg lite lågt, men jag hade en bra känsla och är väldigt nöjd. Det är några småmissar, men annars gör vi vad vi kan där vi är just nu, säger Hendeliowitz.

"Fruktansvärt starkt"

Drygt ett dygn hade gått sedan han ersatte Therese Nilshagen, vars häst Dante Weltino inte godkändes av veterinärerna.

Nu hänger det på Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén i morgon om Sverige är ett av de sex lag som får rida lagfinalen på fredag.

Bo Jenå summerar den första dagen:

– Ryttarna levde upp till mina förväntningar. Mads gjorde det också bra. Det är fruktansvärt starkt av Juliette att göra personbästa.

Tyskland leder lagtävlingen i "halvtid", före Nederländerna, Storbritannien och USA.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset