Nyheter Världen

Rapport: 470 000 dödsoffer i Syrien

Aleppo i Syrien. Arkivbild.
Aleppo i Syrien. Arkivbild.

Det snart fem år långa inbördeskriget i Syrien kan ha krävt 470 000 dödsoffer enligt en ny rapport, skriver The Guardian.Men siffran är ifrågasatt.

Samtidigt ska närmare två miljoner människor ha skadats, vilket skulle innebära att 11,5 procent av den syriska befolkningen har skadats eller dött i konflikten – 400 000 på grund av dödligt våld och ytterligare 70 000 av brist på grundläggande förnödenheter som rent vatten och sjukvård.

Men siffran, som presenteras av organisationen Syrian Center for Policy Research (SCPR) är ifrågasatt av många. Siffran är långt högre än tidigare beräkningar. Enligt FN har drygt 250 000 personer mist livet i konflikten. En siffra som även det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger.

– SOHR har ansetts vara de mest pålitliga. Och de ligger på omkring 260 000. De är extremt noggranna och har väldigt hög trovärdighet, säger Mellanösteranalytikern Per Jönsson till TT.

Han säger att det är svårt att beräkna antalet döda i en konflikt och att siffran kan skilja sig åt stort beroende på vilken metod som används.

– Det finns två metoder. Det ena är att gå igenom alla medie- och officiella rapporter och så får man två träffar eller tre träffar på varje död person, säger Per Jönsson, som själv inte läst rapporten från SCPR.

– Sedan har man i bland annat Somalia gått ut i byarna och frågat familjer: hur många av era familjemedlemmar har dödats? Det anses vara mycket pålitligt, säger han.

Enligt SCPR, som fram till nyligen var baserad i Syriens huvudstad Damaskus, bygger rapporten på uppgifter ute från fältet i Syrien.