Nyheter Sverige Sverige-topp

Rapport: Flyktingar kom till Sverige i gummibåt

Sverige har efter beslut nyligen infört nya gränskontroller. ARKIVBILD.
Sverige har efter beslut nyligen infört nya gränskontroller. ARKIVBILD.

För första gången konstaterade gången har flyktingar tagit sig till Sverige över havet i båt för att undvika gränskontrollerna, uppger Dagens Nyheter. Men polisens presstalesperson kan inte bekräfta uppgifterna.

Fem personer har påträffats i en gummibåt i Skillinge hamn i Skåne, enligt en hemligstämplad underrättelserapport från polisens Nationella operativa avdelning (Noa) till justitiedepartementet som DN har fått ut delar av.

"Det är för tidigt att uttala sig om det enskilda fallet med gummibåt som ankommit till Skillinge hamn är människosmuggling och om det i så fall är ett nytt modus", skriver Noa.

– Jag kan bekräfta att vi fått informationen. Vi har dubbelkollat den och vi står fast vid den. Men jag kan inte gå in på hur vi fått uppgifterna eller från vem – om det är från polisen eller Migrationsverket, säger Linda Staaf, underrättelsechef på Noa, till DN.

Polisen i region Syd kan inte ge några kommentarer.

Rapporten slår också fast att gränskontrollerna gör det vanligare att flyktingar börjar gömma sig under transporten till Sverige.

Polisens presstalesperson kan inte bekräfta uppgifterna.

– Nej, det stämmer inte . Jag kan inte bekräfta det, vi letade hela kvällen igår efter uppgifter om det här och det finns inte, säger hon till TT.