Nyheter Ekonomi Världen

Rapport: IS skattmasar flitiga

En civilrättslig domare från IS i dess huvudstad al-Raqqa syns på denna bild publicerad i februari 2015 på en jihadistisk webbplats.
En civilrättslig domare från IS i dess huvudstad al-Raqqa syns på denna bild publicerad i februari 2015 på en jihadistisk webbplats.

Bakom rubrikerna om krig och terror brottas även extremiströrelsen IS med att få ekonomin att gå ihop. Enligt en analys tjänar jihadisterna stora pengar på moms men har fått svårare att exportera olja.

Ungefär som Umeå kommuns budget. Så stor, omkring 700 miljoner kronor i månaden, är just nu IS ekonomi, enligt en uppskattning från den Londonbaserade informationsgruppen IHS.

Omkring hälften av intäkterna kommer från beskattning, bland annat en momssats på 20 procent, där IS (Islamiska staten) har fördelen att kunna tvinga in pengar både som offentlig aktör och genom beskyddarverksamhet.

Effektiv affär

– Dess affärsmodell, som förlitar sig kraftigt på mellanhänder och att ta procentandelar, betyder också att Islamiska staten kan få vinster från områden och sektorer den inte har någon direktkontakt med, säger analytikern Ludovico Carlino på IHS.

Nästan lika mycket tjänar IS på den omtalade oljeförsäljningen, vilken dock anses ha störts allvarligt av den senaste tidens luftangrepp mot raffinaderier och vägtransporter. Uppgifter finns om att IS börjat sänka sina stridandes löner, kräva avgifter av invånare som vill lämna dess områden och överväger höjda tariffer för el, mobiltelefoni, internet och annat, hävdar IHS.

Tvingas ta ansvar

Den brutala rörelsens inkomstkällor gör den oberoende av de donationer som andra terrororganisationer förlitat sig på, enligt IHS, men samtidigt behöver IS också stå för vissa offentliga tjänster och kan inte "spendera allt på vapen och bombkonstruktion".

Mellanösternforskaren Marc Pierini på Carnegieinstitutet håller med om proportionerna i IHS uppskattning men varnar för att lita på några exakta siffror om en organisation så höljd i dunkel.

Försöker isolera

Efter segdragna förhandlingar har en allians av västliga och regionala regeringar de senaste två månaderna, menar Pierini, hårdsatsat på att strypa IS möjligheter att flytta pengar över gränser.

– Vi vet dock inte hur stora medel IS redan hunnit gömma i västerländska banker.

– För det andra, om USA:s uppgifter att IS är desorganiserade och förlorar mark och intäkter stämmer, då måste vi se upp för nästa steg: rapporter att de expanderar i Libyen, vars lätta råolja kan ge dem flerdubbelt högre inkomster än i Syrien.

AP/TT
En man från IS sedlighetspolis i al-Raqqa läser upp en dom om spöstraff för otrohet på denna bild publicerad på en extremistsajt i maj 2015.
AP/TT
En IS-milisman talar inför ungdomar i al-Raqqa, i en propagandabild publicerad i januari 2015.