Sport

Rasistattack mot tysk stjärnback

Jérôme Boateng. Arkivbild.
Jérôme Boateng. Arkivbild.

Den tyska uppladdningen inför fotbolls-EM i Frankrike i sommar skakas av en rasistattack mot försvarsspelaren Jérôme Boateng.

"Folk tycker att han är en bra fotbollsspelare. Men de vill inte ha en Boateng som granne."

Så uttryckte sig den tyske politikern Alexander Gauland om stjärnbacken Jérôme Boateng, som har en ghanansk pappa, i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Uttalandet har väckt kraftiga reaktioner i Tyskland där såväl justitieminister Heiko Maas som Reinhard Grindel, ordföranden för det tyska fotbollförbundet (DFB) fördömt Gauland.

– Det är inte första gången vi har fått höra sådana här uttalanden. De behöver inte kommenteras. De som gör göra sådana här uttalanden drar skam över sig, säger den tyska landslagsledaren, den förre stjärnspelaren Oliver Bierhoff, enligt nyhetsbyrån AFP.

Gauland är vice ordförande och en av grundarna till det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland, som gått starkt framåt i både opinionsmätningar och delstatsval den senaste tiden.

Det är inte första gången Boateng blir påhoppad på grund av sin hudfärg. Nyligen hetsade anhängare till den främlingsfientliga Pegidarörelsen upp sig över att godistillverkaren Ferrero bytt ut bilden på sina Kinder-chokladkakor från en blond och blåögd pojke till bilder på icke-vita barn, däribland Jérôme Boateng som liten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset