Nyheter Ekonomi Världen

Razzia mot Oriflames kontor i Moskva

Magnus Brännström, koncernchefen på kosmetikaföretaget Oriflame. Arkivbild.
Magnus Brännström, koncernchefen på kosmetikaföretaget Oriflame. Arkivbild.

Ryska säkerhetstjänsten FSB har genomfört en razzia på svenska sminkföretaget Oriflames Moskvakontor, uppger Interfax.– Vi har fortfarande inte fått klarhet i vad det hela rör sig om, säger bolagets IR-kontakt Nathalie Redmo till TT.

Oriflames personal i Moskva fick inte lämna bolagets fabrik och kontor medan razzian pågick, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Bolagets IR-kontakt Nathalie Redmo säger att företaget överraskades av lokala myndigheter och att anledningen till tillslaget ännu inte är känd.

– Vi är transparenta och samarbetsvilliga. När vi vet mer om anledningen till besöket så kommer vi kunna kommentera ärendet, säger Redmo.

Det är inte första gången ryska myndigheter slår till mot Oriflames Moskvakontor och fabrik. 2014 besöktes bolaget och krävdes på runt 190 miljoner kronor (21 miljoner euro) i ett skattemål. Oriflame överklagade skattekravet, men förlorade målet i ryska Högsta domstolen.

– Det var en liknande situation som nu. Jag kan inte bekräfta om dagens händelse har med det att göra, säger Nathalie Redmo.

Fredagens razzia genomfördes av säkerhetstjänsten på uppdrag av den ryska federala skattemyndigheten, hälso- och konsumentmyndigheten Rospotrebnadzor och den statliga utredningskommittén.

I förra veckan utsattes Ikeas huvudkontor i Moskva för en razzia efter misstanke om bedrägeri. Polisen beslagtog dokument över alla fastigheter som möbeljätten äger i Ryssland.