Nyheter Sverige

Realisten Skog vill leverera

Miljöminister Karolina Skog mellan statsminister Stefan Löfven och samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan på pressträffen där de nya ministrarna presenterades.
Miljöminister Karolina Skog mellan statsminister Stefan Löfven och samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan på pressträffen där de nya ministrarna presenterades.

Nya miljöministern Karolina Skog (MP) valdes för sin pragmatism och förmåga att få saker gjorda.– Jag är i politiken för att leverera resultat, säger hon.

Karolina Skog var förhandsfavorit till Miljöpartiets lediga ministerposter. Och resan från kommunalråd i Malmö till miljöminister i Sveriges regering tycks inte ha varit henne helt främmande. Redan i valrörelsen 2014 klargjorde hon för Sydsvenskan att hon inte skulle tacka nej till en ministerpost.

I dag känner hon sig trygg med sitt nya uppdrag.

– Den erfarenhet jag har fått av det politiska hantverket i Malmö kommer att vara en stor tillgång när jag nu går in i regeringen, säger Karolina Skog.

Långt S-samarbete

Karolina Skog värvades av Gustav Fridolin till Grön ungdom 2001 när hon var aktiv i Svenska Ekodemiker.

Som kommunalråd har hon bland annat drivit fram sänkt maxhastighet i centrum, nya cykelvägar och korsningar där cyklar går före bilar. Hon har tio års erfarenhet av att samarbeta med Socialdemokraterna i Malmö och ser fram emot att öka takten i att uppnå Sveriges 16 miljömål.

– Jag kommer till ett dukat bord, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven lyfter fram henne som "visionär realist". Något hon bland annat anses ha visat prov på i flyktingpolitiken, där hon både varit kritisk till migrationsuppgörelsen och samtidigt pekat på vikten av att backa upp den.

– Vi måste stå upp för att vår migrationspolitik är en reglerad invandring. Att vi har en vision om öppna gränser spelar inte så stor roll i dag, sa hon nyligen till Sydsvenskan.

En gammal synd

När MP gjorde bakgrundskontroller hittades ett "lik" i garderoben. Det handlar om en komposttoalett på hennes lantställe som hon inte hade rätt tillstånd för att bygga.

– Det har alltid varit en bra miljövänlig toalett, men de senaste dagarna har jag också sett till att ordna rätt tillstånd, säger Karolina Skog.