Nyheter Världen

Rebelldel av Aleppo helt belägrad

President Bashar al-Assads styrkor har belägrat den rebellkontrollerade delen av staden Aleppo.
President Bashar al-Assads styrkor har belägrat den rebellkontrollerade delen av staden Aleppo.

Den del av staden Aleppo som kontrolleras av rebeller är nu helt belägrad av regeringsstyrkor. I dag, söndag, skar styrkorna av den sista vägen som leder ut ur området.

Grovt sett går det att säga att de syriska regeringsstyrkorna kontrollerar den västra delen av staden Aleppo och rebellerna den östra. På söndagen belägrade regeringsstyrkorna den rebellkontrollerade delen genom att skära av Castellovägen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– De östra stadsdelarna är nu helt belägrade, säger Rami Abdel Rahman på det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), till AFP.

Används av rebeller

Castellovägen används av rebeller, men också av butiksägare för att ta in varor, och även av civila som besöker anhöriga i staden.

Östra Aleppo har ännu inte betecknats som belägrat av FN, men invånare har redan uppmärksammat matbrist och skyhöga priser.

En ledande oppositionsgrupp i Syrien varnade i förra veckan för att hundratusentals civila riskerar att svälta ihjäl om Castellovägen skärs av.

Flera flygangrepp

Efter att belägringen blev fullständig har det varit minst sex flygangrepp mot rebellkvarteren, enligt AFP:s korrespondent på plats.

I går, lördag, dödades minst 28 civila av bombningar mot de östra delarna, och fyra dog av rebellernas raketbeskjutning mot de västra, enligt SOHR.

Mer än 280 000 människor har dödats och miljontals människor har tvingats fly från sina hem sedan kriget i Syrien startade för mer än fem år sedan.

FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura, har uppmanat Ryssland och USA att trycka på för att fredssamtalen ska återupptas nästa månad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset