Nyheter Världen

Rebelledare återvände till Juba

Rebelledaren Riek Machar har återvänt till huvudstaden Juba för att åter sväras in som vicepresident. Arkivbild.
Rebelledaren Riek Machar har återvänt till huvudstaden Juba för att åter sväras in som vicepresident. Arkivbild.

Den sydsudanesiske rebelledaren Riek Machar återvände till huvudstaden Juba för första gången på två år – och har svurits in som vicepresident.Återvändandet ingår i en fredsuppgörelse.

På tisdagen blev rebelledaren Riek Machar insvuren i en övergångsregering tillsammans med sin rival president Salva Kiir.

– Jag är mycket angelägen om att förverkliga uppgörelsen så att landet kan försonas och läka sina sår, sade Riek Machar, enligt AFP.

Tidigare har FN:s säkerhetsråd uttryckt "allvarlig oro" över att rebelledaren inte återvänt till Juba. Att Machar nu gjort det "innebär en ny fas i fredsuppgörelsen", säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i ett uttalande.

Generalsekreteraren betonar samtidigt vikten av parterna skyndsamt bildar en ny samlingsregering.

Riek Machar tjänstgjorde fram till 2013 som Salva Kiirs vicepresident, men när presidenten avsatte hela regeringen och anklagade Riek Machar för att ha planerat en kupp ledde det till att gamla spänningar mellan olika grupper snabbt utvecklades till fullt krig.

Mer än 2,3 miljoner människor har drivits på flykt undan det grymma inbördeskriget, där båda sidor anklagats för fruktansvärda övergrepp mot civilbefolkningen.

I augusti förra året skrev parterna under en fredsuppgörelse, där Riek Machar återutnämndes till vicepresident, men striderna har trots det fortsatt.