Nyheter Världen

Rebelledare återvänder till Juba

Över 2,3 miljoner människor har drivits på flykt under det grymma inbördeskriget i Sydsudan. Arkivbild.
Över 2,3 miljoner människor har drivits på flykt under det grymma inbördeskriget i Sydsudan. Arkivbild.

Den sydsudanesiska rebelledaren Riek Machar meddalar att han återvänder till huvudstaden Juba den 18 april, för första gången på två år, för att bilda en övergångsregering tillsammans med sin rival president Salva Kiir.

Riek Machar tjänstgjorde fram till 2013 som Salva Kiirs vicepresident, men när presidenten på sommaren avsatte hela regeringen och i december anklagade Riek Machar för att ha planerat en kupp ledde det till att gamla spänningar mellan olika grupper snabbt utvecklades till fullt krig.

Mer än 2,3 miljoner människor har drivits på flykt undan det grymma inbördeskriget, där båda sidor anklagats för fruktansvärda övergrepp mot civilbefolkningen.

I augusti skrev parterna under en fredsuppgörelse, där Riek Machar återutnämndes till vicepresident, men striderna har trots det fortsatt. Bara sedan januari har 55 000 sydsudaneser flytt till grannlandet Sudan, enligt FN.

Mulugeta Ayene/AP/TT
Rebelledaren Riek Machar säger att han återvänder till huvudstaden Juba, för första gången på två år. Beskedet väcker hopp om en lösning på den blodiga konflikten. Arkivbild.