Nyheter Toppnyheter Världen

Rebeller i Jemen nobbar FN-plan

Sju saudiska soldater och "dussintals" jemenitiska rebeller har dödats i gränssammandrabbningar. Arkivbild.
Sju saudiska soldater och "dussintals" jemenitiska rebeller har dödats i gränssammandrabbningar. Arkivbild.

Jemens regering har accepterat FN:s förslag till fredsavtal för att stoppa kriget – men huthirebellerna har sagt nej. Innan det finns ett förslag till hur landet ska styras godtar rebellerna ingen fredsplan.

FN-sändebudet Ismail Ould Cheikh Ahmed kunde i helgen både förlänga fredssamtalen och överlämna ett utkast till fredsavtal till båda sidorna. Ett hot om kollaps i samtalen mellan parterna avvärjdes.

Nu tycks de vara tillbaka på ruta ett, sedan FN-förslaget "sågats". Men ljuspunkten är att rebellerna i alla fall är beredda att förlänga samtalen i en vecka.

Dagliga strider

Förhandlingarnas mål är att få ett slut på en 16 månader lång konflikt som har dödat mer än 6 400 personer, nästan hälften civila, och drivit mer än 2,5 miljoner människor på flykt.

En vapenvila som började i april har dämpat striderna men våldet fortsätter nästan dagligen. Under söndagen uppgav den saudiska regeringen, som satt in sina militära styrkor för att bekämpa rebellerna i grannlandet, att sju saudiska soldater och tiotals jemenitiska rebeller dödats i sammandrabbningar.

Styr städer

De shiitiska huthirebellerna är anhängare till Jemens förre president Ali Abdullah Saleh. I ett uttalande från rebellernas delegation i Kuwait hette det på söndagen att FN-förslaget bara tog upp säkerhetsfrågor. Huthiernas villkor är att man också måste enas om en regering och om presidentposten. Det betyder att de uttryckligen kräver att den internationellt erkände presidenten Abd Rabbuh Mansur Hadi avlägsnas.

Hösten 2014 intog rebellerna huvudstaden Sanaa och städerna Taiz och Hudaydah. Ett av inslagen i fredsplanen är att huthierna måste dra sig tillbaka från alla tre städerna. FN vill också att de lämnar ifrån sig tyngre vapen innan det kan bli förhandlingar om ett slutgiltigt avtal.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset