Nyheter Toppnyheter Världen

Rebeller rycker fram nära Turkiet

Turkiska militärfordon patrullerar staden Nusaybin i sydöstra Turkiet, nära gränsen till Syrien, under helgens strider med kurdiska rebeller.
Turkiska militärfordon patrullerar staden Nusaybin i sydöstra Turkiet, nära gränsen till Syrien, under helgens strider med kurdiska rebeller.

Turkiska styrkor fortsätter med artilleribeskjutning mot kurdiska mål i norra Syrien. Samtidigt uppges en rebellallians, av kurdiska, assyriska och arabiska styrkor, ha intagit den strategiskt viktiga staden Tal Rifaat.

Tal Rifaat ligger cirka 1,5 mil söder om Azaz, som är den sista utposten vid den turkiska gränsen i området. Azaz utkanter har utsatts för turkisk artilleribeskjutning de senaste dagarna sedan rebellalliansen Syriens demokratiska styrkor (SDS), som består av kurdiska, assyriska och arabiska styrkor, avancerat i området.

Den turkiska beskjutningen mot mål i norra Syrien har syftat just till att hindra kurdiska styrkor att ta kontroll över de båda städerna, uppger Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu för Reuters.

– Vi kommer inte tillåta att Azaz faller. Om (SDS) närmar sig igen kommer de att få uppleva den mest kraftfulla reaktionen, säger Davutoglu.

Avancerar mot IS

På söndagen uppgav det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet att SDS intagit Tal Rifaat, och att de samtidigt avancerar österut mot Islamiska statens frontlinjer i området.

Turkiets försvarsminister Ismet Yilmaz tillbakavisar uppgifter om att turkiska soldater skulle ha korsat gränsen till Syrien i helgen, enligt den statliga nyhetsbyrån Anadolu. Han säger också att det inte finns några planer på att skicka soldater till grannlandet.

Ryskt-turkiskt ordkrig

Samtidigt avfyrar Ankara och Moskva anklagelser mot varandra i ett allt mer infekterat ordkrig.

Ryssland, en viktig allierad till Assadregimen, har flygbombat mål i Syrien sedan i september. Den senaste tiden har ryska bombflyg backat upp regimens offensiv i Aleppo, vilket har utlöst en omfattande flyktingström som försöker ta sig i säkerhet till Turkiet.

– Om Ryssland fortsätter att bete sig som en terroristorganisation och tvinga civila på flykt kommer vi att svara mycket beslutsamt, säger Ahmet Davutoglu enligt AFP.

Moskva kallar å sin sida den turkiska beskjutningen av SDS för en "provocerande" handling och utrikesdepartementet skriver i ett uttalande att det ses som "öppet stöd för internationell terrorism", rapporterar AFP.

FN-sändebudet Staffan de Mistura väntades genomföra ett oväntat besök i Damaskus på måndagen, skriver AFP.