Nöje Film

Refn möts av burop och applåder

Nicolas Winding Refns senaste film "The neon demon" möttes av både burop och applåder när den premiärvisades på filmfestivalen i Cannes. Arkivbild.
Nicolas Winding Refns senaste film "The neon demon" möttes av både burop och applåder när den premiärvisades på filmfestivalen i Cannes. Arkivbild.

Först succé med "Drive", sedan två verkliga vattendelare med "Only God forgives" och nya "The neon demon". Regissören Nicolas Winding Refn är van vid att det blåser rejält kring hans filmer.

För fem år sedan gjorde han storsuccé i Cannes med "Drive" – Refn vann dessutom festivalens regipris. För tre år sedan återvände han med "Only God forgives", en film som verkligen delade publiken, men med en övervikt för dem som innerligt hatade den.

Även nu Sverigeaktuella "The neon demon" har delat publiken. Vid pressvisningen i Cannes möttes den av en blandning av burop och applåder.

– Film ska vara kontroversiell, säger han när TT möter honom på en takterrass i Cannes under festivalens sista dag. Han fortsätter:

– Det är det som gör Cannes till Cannes. Om det inte finns filmer här som väcker känslor kan man lika gärna stanna hemma och titta på tv.

Lesbisk nekrofili

"The neon demon" är en sorts skräckfilm om en 16-årig flicka som kommer till LA för att söka lyckan som modell, Hennes skönhet och oskuldsfullhet gör henne snabbt framgångsrik, men väcker också avundsjuka hos äldre modeller. Mystik, blod och lesbisk nekrofili är några av ingredienserna.

Kunde "The neon demon" ha gjorts i en annan stad än Los Angeles?

– Om man frågar modemänniskor säger de att modevärlden finns mer i New York och i Paris. Men min film handlar inte om mode, den handlar om skönhet. Den har en modebakgrund. Hollywood är som ett slags Oz, det har en dragningskraft, alla vill dit, det är där hemligheterna finns.

NIcolas Winding Refn säger med emfas att han älskar Los Angeles.

– Det är en av mina favoritplatser på denna jord. Men jag älskar också Danmark och Europa och jag vill att mina barn ska växa upp här. Jag älskar det bästa med båda världarna. Köpenhamn är bäst som bas, att landa i mitt i allt kaos och allt glitter. Det är det mest hälsosamma.

Tvingas vara instinktiv

Liksom alla tidigare filmer från Refn är "The neon demon" filmad i kronologisk ordning. Varför?

– För det tvingar mig att reagera instinktivt när något händer. Det gör allt mycket roligare.

I årets festivaljury var Mads Mikkelsen en av jurymedlemmarna. Det väckte viss debatt eftersom han är en av Refns bästa vänner och de har gjort fem filmer ihop.

– Mads och jag började ihop. Han var mitt första alter ego. Han kommer alltid att vara mannen i mitt liv. Han är en fantastisk skådespelare, han är en filmstjärna, han är allt det som vår industri vill ha. Mads Mikkelsen, Alain Delon, Marcello Mastroianni, han är där uppe med den gruppen. Vi har något som förenar oss och det kommer aldrig att försvinna.

"The neon demon" har svensk premiär den 10 juni.

Joel Ryan
Nicolas Winding Refn hade med sig skådespelaren Elle Fanning, som spelar huvudrollen i "The neon demon" på röda mattan i Cannes. Arkivbild.
Claudio Peri
Nicolas Winding Refn och skådespelaren Elle Fanning på filmfestivalen i Cannes. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset