Nyheter Ekonomi Sverige Sverige-topp

Regering och Allians i brexitmöte

Stefan Löfven efter mötet om brexit med Alliansen.
Stefan Löfven efter mötet om brexit med Alliansen.

Storbritannien bör så snart som möjligt inkomma med en formell ansökan om utträde. Så löd beskedet från statsminister Stefan Löfven efter att regeringen diskuterat följderna av brexit med allianspartierna tidigare i morse.

– Vi är ense om att vi respekterar beslutet, EU-reglerna gäller fortsatt för Storbritannien och vi tycker att de ska notifiera så snart som möjligt, men att de också självklart behöver tid för att förbereda det liksom att EU också behöver tid, säger Stefan Löfven.

Avråder från stress

Klockan åtta på måndagsmorgonen mötte regeringen företrädare för allianspartierna för att diskutera följderna av resultatet i den brittiska folkomröstningen om fortsatt EU-medlemskap. Från regeringens sida medverkade statsminister Stefan Löfven samt finansminister Magdalena Andersson, EU-minister Ann Linde och biståndsminister Isabella Lövin. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet var inte inbjudna, men flera av de borgerliga partierna som deltog avråder från att stressa fram en lösning och en formell ansökan om EU-utträde från Storbritannien.

– Vi har diskuterat vad som förväntas i veckan och att Storbritannien inte kan börja förhandla om något förrän de har lämnat in sin formella anmälan om utträde, säger Karin Enström, Moderaternas representant på mötet med regeringen.

– EU måste hålla ihop, nu krävs det enighet och att vi tar tag i de utmaningar som finns.

"Storbritannien är vår vän"

Centerpartiets partiledare Annie Lööf vill att Sverige ska vara aktivt i förhandlingarna med Storbritannien.

– Sverige ska vara en aktiv part i förhandlingarna och vi måste även säkerställa en god relation med Storbritannien även framöver, inte minst för svenska företags och svensk ekonomis skull, säger hon efter mötet.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor betonade tidigare i morse att utträdesprocessen behöver få ta sin tid.

– Det finns ingen tydlig praxis, det här har aldrig skett tidigare och jag noterar att det höjs röster som tycker att det ska gå så fort det bara går och att man ska straffa ut Storbritannien på olika sätt. Storbritannien är vår vän och man ska respektera det beslut som tagits.

Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna, efterlyste en gemensam lösning före mötet.

– Vår linje är att vi så snart som möjligt ska hitta en process tillsammans och det är viktigt att man gör det tillsammans för att lösa de problem det skapar.

Räknade med ras

Stockholmsbörsen rasade med sex procent vid dagens inledande handel. Inte oväntat, menar finansminister Magdalena Andersson.

– Det är liknade reaktioner som vi såg i fredags på andra håll i världen, det här är nog något som många hade räknat med, säger hon till TT och tillägger att finansdepartementet och berörda myndigheter följer utvecklingen noga.

TT: Vad tror du att den långsiktiga effekten blir?

– Det återstår att se, många blev överraskade av beskedet att Storbritannien har valt att lämna och vi kan nog se en del turbulens framöver. Vi får se vad den långsiktiga effekten blir.

Enligt Stefan Löfven kommer EU-ledarna att ha en första informell diskussion om vägen framåt på toppmötet i Bryssel på onsdag. Det blir sannolikt också ett extra, informellt EU-toppmöte om brexit i slutet av juli.

Christine Olsson/TT
Ebba Busch Thor intervjuas på väg in till mötet mellan regeringen och Alliansen om situationen efter den brittiska folkomröstningen om EU.
Christine Olsson/TT
Moderaten Karin Enström på väg in till mötet mellan regeringen och Alliansen om situationen efter den brittiska folkomröstningen om EU.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brexit