Nyheter Ekonomi Sverige

Regeringen flyttar ut statliga jobb

Civilminister Ardalan Shekarabi och statsminister Stefan Löfven säger att regeringen vill flytta ut statliga jobb i landet, E-hälsomyndigheten inleder med en flytt till Kalmar.
Civilminister Ardalan Shekarabi och statsminister Stefan Löfven säger att regeringen vill flytta ut statliga jobb i landet, E-hälsomyndigheten inleder med en flytt till Kalmar.

Regeringen flyttar E-hälsomyndighetens bas och hundra jobb från Stockholm till Kalmar. Och fler myndigheter ska omlokaliseras redan i år.

– Vi är övertygade om att det finns fler myndigheter som är lämpliga att omlokalisera och att det finns fler orter som är lämpliga för klusterbildning, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff vid E-hälsoinstitutet i Kalmar tillsammans med statsminister Stefan Löfven.

– Vi kommer att ta beslut om fler myndigheter redan i år. Det här är starten, säger Shekarabi som också har fått en begäran från riksdagen om att sprida de statliga jobben mer över landet.

"Större spridning"

Statsministern säger att det handlar om "hålla ihop landet".

– Vi har under flera år sett en allt starkare centralisering och urbanisering och ofta är staten också pådrivande. Som regeringen har meddelat tidigare så vill vi avbryta den här trenden och då är det viktigt att de statliga myndigheterna får en större spridning över landet, säger Löfven.

– Människor, orter och hela bygder ska inte överges av staten, säger statsministern.

Han och Shekarabi hänvisar bland annat till den utredning Statskontoret har gjort på uppdrag av regeringen, om utvecklingen av statliga jobb och statlig närvaro i olika delar av landet. Nu ska det bli ändring, flytten ska gå i andra riktningen, framhåller de.

Förutom beskedet om E-hälsomyndigheten var en annan vändpunkt, enligt Shekarabi, när Skatteverket backade från långt gångna planer på att flytta verksamhen på nio mindre orter till större, regionalt mer centrala orter.

Pågå under två år

Regeringen tar inom kort det formella beslutet om att börja flytten av större delen av E-hälsomyndigheten från Stockholm, dess säte kommer att vara i Kalmar. Men ett 40-tal tjänster ska behållas i Stockholm. Flytten ska genomföras under två år.

Kalmars kommunalråd Johan Persson (S), som också är ordförande i regeringens landsbygdskommitté, föreslog för något år sedan tillsammans med bland andra landstinget att myndigheten borde flyttas till Kalmar. Kalmar län är en av de regioner i landet som har lägst andel statliga jobb.

– Det är ett jätteviktigt beslut, vi har jobbat för det här i ett par års tid. Myndigheten passar väl in i den struktur vi har här, säger Persson till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset