Nyheter Sverige

Regeringens förslag anses knapert

Att slopa taket för uppskov för reavinstskatten under en fyraårsperiod. Det är regeringens recept på en ökad rörlighet på bostadsmarknaden.– Vi tycker att det här är långt ifrån tillräckligt, säger Josefine Uppling, analys- och kommunikationschef vid Mäklarsamfundet.

Förslaget innebär att man ska kunna skjuta upp skatten på den vinst man gör på sin bostadsrätt – hur stor vinsten än är. Det tidigare taket låg på 1 450 000 kronor. Räntan på vinsten, däremot, måste fortfarande betalas.

"Bred, varaktig överenskommelse behövs"

– Vi välkomnar naturligtvis alla insatser som syftar till att förbättra rörligheten på bostadsmarknaden. Men vi tycker att det här är långt ifrån tillräckligt. Faktum kvarstår att det skulle behövas en bred, varaktig överenskommelse som rör helheten, säger Josefine Uppling, analys- och kommunikationschef vid Mäklarsamfundet, som är en branschorganisation för fastighetsmäklare, och fortsätter:

– Det här är ju ett pet, som i och för sig är bra. Den gamla nivån som låg på 1 450 000 är inte alls i paritet med den prisutveckling som vi har haft. Ur det perspektivet är det bra att det sker en justering uppåt, men just det här med tidsbegränsade insatser är inte heller optimalt.

Kortsiktig tidsbegränsning

Tidsbegränsningen känns kortsiktig, menar Josefine Uppling, och understryker att de signaler som regeringen skulle behöva sända är att den vill göra något åt situationen på bostadsmarknaden långsiktigt.

– Sedan är det i och för sig svårt att rulla tillbaka regelförändringar som faller väl ut, så man kan hoppas på att det här blir en beständig förändring. Det hade varit bra.

– Det man kan hoppas är att det påverkar rörligheten framför allt i storstadsregioner och tillväxtregioner, där man har sett en kraftig prisuppgång och också då en högre nivå på vinsterna. Det är också i de regionerna som det är hårdast tryck på bostadsmarknaden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset