Nyheter Sverige

Regeringsbeslut om dataavläsning

Inrikesminister Anders Ygeman (S) presenterar på torsdagen utredningen om hemlig datavläsning. Arkivbild
Inrikesminister Anders Ygeman (S) presenterar på torsdagen utredningen om hemlig datavläsning. Arkivbild

Aningen försenade kommer nu direktiven till utredningen om hemlig dataavläsning. Inrikesminister Anders Ygeman presenterar utredningen i samband med regeringssammanträdet på torsdagen, erfar TT.

Förslaget om hemlig dataavläsning, i praktiken att polismyndigheter tillåts använda trojaner och annan teknik för att avlyssna krypterad trafik från telefoner och datorer, är kanske det mest kontroversiella av åtgärdspunkterna som regeringen och oppositionen enades om i höstas. Kritiken mot förslaget är främst att det hotar den personliga integriteten.

Det verkar dock finnas ett brett politiskt stöd för åtgärden. Statsminister Stefan Löfven (S) har påpekat att Sverige varit naivt i fråga om terrorismen och Beatrice Ask (M), ordförande i riksdagens justitieutskott, har varit upprörd över att utredningen inte redan är tillsatt.

– I huvudsak vet jag hur direktiven ser ut och jag tror att det blir en bra utredning. Det handlar om att ta reda på att ta reda på hur stora behoven är, hur effektivt är det för att bekämpa terrorism och hur man tar hänsyn till den personliga integriteten, säger hon till TT.

– Utredningen ska presentera förslag till nya regler och det är en ganska komplicerad fråga.