Nyheter Sverige

Regeringsombildning efter MP-kongress

Statsminister Stefan Löfven kommenterar vid en pressträff på Rosenbad i Stockholm att vice statsminister Åsa Romson lämnar regeringen.
Statsminister Stefan Löfven kommenterar vid en pressträff på Rosenbad i Stockholm att vice statsminister Åsa Romson lämnar regeringen.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu beskedet om att miljö- och klimatminister Åsa Romson lämnar regeringen.En regeringsombildning kommer att ske efter Miljöpartiets kongress, uppger statsministern.

– Jag har full förståelse för att Åsa Romson i det här läget väljer att träda tillbaka, säger statsministern på en pressträff.

Han prisar språkröret Åsa Romsons insatser i regeringen men säger att han också ser fram emot att arbeta tillsammans med hennes efterträdare, när hon väl har valts av MP-kongressen i helgen.

Statsministern måste, i och med beskedet, på något sätt ombilda regeringen. För några veckor sedan lämnade också bostadsminister Mehmet Kaplan, också han miljöpartist, regeringen. Han är ännu inte ersatt och Löfven har sagt att han funderar vidare, men striden om språkrörens ställning i Miljöpartiet har tvingat honom att avvakta.

Nu ska han också lägga ett pussel där en ny miljöminister behövs, sannolikt blir också posten som bostadsminister kvar.

Romson har också haft titeln som vice statsminister, något som dock har varit en mer symbolisk än innehållsrik titel. Den har inte inneburit att hon ersätter statsministern om han är borta.