Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Regimen i offensiv mot IS i Palmyra

Ett foto publicerat på sociala medier av Islamiska staten 2015 som uppges visa hur extremistgruppen förstör ett 2 000 år gammalt tempel i världsarvsstaden Palmyra. Arkivbild.
Ett foto publicerat på sociala medier av Islamiska staten 2015 som uppges visa hur extremistgruppen förstör ett 2 000 år gammalt tempel i världsarvsstaden Palmyra. Arkivbild.

Syriska styrkor, uppbackade av ryska flyganfall, har inlett en offensiv med syfte att återta den IS-kontrollerade världsarvsstaden Palmyra, uppger en regimnära källa.

Flera ryska flygattacker har riktats mot mål i den historiska staden under veckan, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet. Samtidigt uppges regimstyrkor strida mot Islamiska staten (IS) runt 7 kilometer utanför Palmyra, som föll i extremistgruppens händer i maj förra året.

Målet är att öppna upp en väg till Deir Ezzor-provinsen i östra Syrien, enligt källan med insyn i regimens militära planer.

Den USA-ledda koalitionen har samtidigt genomfört flygattacker mot platser där IS utvecklar kemvapen, enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Bombningarna kunde genomföras efter information som framkommit i förhör med den tillfångatagne IS-mannen Suleyman Dawud al-Bakkar.

Enligt uppgifter i New York Times rör det sig om angrepp i och omkring den irakiska staden Mosul.

Samtidigt som IS är tillbakapressade i Irak och Syrien får de allt större kontroll i Libyen. Det gör att landets stridande parter har ett växande behov av vapen, enligt en rapport från FN.

IS grepp om staden Sirte är starkt och de är "för närvarande den mest betydande politiska och militära aktören i regionen", enligt rapporten.

Hassan Ammar/AP/TT
IS har ett fast grepp om den libyska staden Sirte. Arkivbild.