Nyheter Världen

Regimen närmar sig turkiska gränsen

IHH-medarbetare sätter upp tält i ett tillfälligt flyktingläger nära den syriska gränsövergången Bab al-Salama.
IHH-medarbetare sätter upp tält i ett tillfälligt flyktingläger nära den syriska gränsövergången Bab al-Salama.

Över 50 000 syrier har flytt undan militäroffensiven mot Aleppo till gränsen mot Turkiet, enligt den turkiska hjälporganisationen IHH. Där sitter de nu fast samtidigt som regimstyrkorna rycker närmare.

Det är den syriska regimens militäroffensiv mot oppositionsfästet Aleppo, understödd av ryskt bombflyg, som de senaste dygnen har fått uppskattningsvis 50 000 människor att strömma mot gränsen i norr, enligt IHH.

– Det är i huvudsak kvinnor och barn. För att rädda sina liv så har de tagit med sig några få klädesplagg och gett sig av till fots mot gränsen, säger Mustafa Özbek, presstalesman på IHH, till TT.

– Om bombningarna fortsätter kommer det säkert fler, säger Mustafa Özbek på IHH.

Tillfälliga läger

Turkiet har hållit gränsen stängd i flera dagar. President Recep Tayyip Erdogan sade i helgen att landet är redo att öppna gränsen om det anses nödvändigt.

IHH har skickat samtliga av sina nödteam till gränsområdet, satt upp tillfälliga tältläger och mobila kök och delat ut vatten, mat och filtar.

– Första dagen lagade vi mat åt 15 000 personer, andra dagen åt 30 000 personer. I morgon ska vi även börja servera frukost åt de här flyktingarna, säger Mustafa Özbek.

Omkring 300 stora tält har satts upp i ett tiotal olika läger, några kilometer från gränsen till Turkiet.

Letar efter platser

– Våra hjälparbetare är fortfarande ute på fältet och letar efter platser för ytterligare tältläger. Om de hittar några bra ställen så kommer vi att sätta upp nya läger.

TT: Vad tror du kommer att hända de närmaste dagarna?

– Vi vet inte. Vi försöker bara göra vårt bästa för att hjälpa de här människorna, säger Mustafa Özbek.

Stor offensiv

Bara några mil söder om flyktinglägren fortsätter de syriska regimstyrkornas framryckning. Efter en stor offensiv på måndagen, uppbackad av både ryska flygbombningar och Iranstödda milisstyrkor på marken, befinner sig regimstyrkorna och dess allierade endast cirka 25 kilometer från gränsen till Turkiet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det är första gången på över två år som regimens styrkor befinner sig i det strategiskt viktiga området i norr, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som övervakar kriget från Storbritannien.