Nöje Nyheter

Regissör och skådis i Panama-härva

Pedro Almodóvar. Arkivbild.
Pedro Almodóvar. Arkivbild.

Trots att han förekommer i de läckta Panama-dokumenten kommer filmregissören Pedro Almodóvar att hyllas med en hederstitel vid Oxford universitet vid en ceremoni i juni, enligt The Spain Report.

På måndagen gjorde hans bror Agustín ett uttalande där han tar på sig skulden för företaget som var aktivt 1991–1994 och beklagar att Pedros namn dragits in i härvan.

Bland de redan namngivna finns förutom Almodóvar också filmstjärnan Jackie Chan. Men de uppges vara långt från de enda kultur- och nöjespersonerna som kan ha smitit undan skatt via brevlådeföretag i Panama.

– Om jag pratar om den internationella läckan så finns det jättemånga personer inom kulturens värld. Det gör det, och det kommer också stora avslöjanden kring det i veckan, säger Sven Bergman från "Uppdrag granskning" till Kulturnyheterna.

Läckan beskrivs som en av historiens största. 2,6 terabyte data har överlämnats av en anonym källa till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, som sedan delat med sig av de 11,5 miljoner dokumenten till det internationella journalistnätverket ICIJ.

Ng Han Guan/AP/TT
Jackie Chan. Arkivbild.