Nöje

Regissören Ettore Scola är död

Regissören Ettore Scola har avlidit, 84 år gammal. Arkivbild.
Regissören Ettore Scola har avlidit, 84 år gammal. Arkivbild.

Den italienske filmregissören Ettore Scola är död. Han avled på tisdagen, 84 år gammal, skriver AFP. – Han var en väldigt fin filmkonstnär, han höll sig på en hög nivå länge, säger filmkritikern Nils Petter Sundgren till TT.

Under mer än tre decennier var Ettore Scola en av de största inom italiensk film och han har bland annat gjort "Vi som älskade varann så mycket", "En alldeles särskild dag" och "Lyxraggaren".

Scolas "En alldeles särskild dag", med Marcello Mastroianni och Sophia Loren, nominerades till en Oscar 1978 och vann en Golden Globe samma år.

Filmkritikern Nils Petter Sundgren minns Scola som en "vänlig man med känsla för den italienska vardagen och samhället".

– Vad tråkigt, men han var en gammal man. Han hade förtroende för sina skådespelare och var också en bra psykolog, säger Sundgren.

De två kände inte varandra men har träffats, berättar Sundgren, som framhåller "Vi som älskade varann så mycket" som en favorit.

– Han var mycket vänlig och tillmötesgående och italiensk i bemärkelsen att han snackade mycket om familj och barn, säger han.

Även om filmerna finns kvar tycker Sundgren att Scola lämnar efter sig ett tomrum.

– Han fick till den italienska närvaron i sina filmer, han kunde det där. Jag ska nog leta fram en av hans filmer nu och titta på, säger Nils Petter Sundgren.