Nöje Metro Music

Regissörens revansch

Filmskaparen Jocelyn Moorhouse är tillbaka efter 18 års frånvaro från regiarbetet. "The dressmaker", hennes nya film, går upp på svenska biografer den 3 juni. Pressbild.
Filmskaparen Jocelyn Moorhouse är tillbaka efter 18 års frånvaro från regiarbetet. "The dressmaker", hennes nya film, går upp på svenska biografer den 3 juni. Pressbild.

Det är 18 år sedan hon sist regisserade. Nu är filmskaparen Jocelyn Moorhouse tillbaka med "The dressmaker", en hämndfilm med Kate Winslet i huvudrollen.

"Jag är tillbaka, era jävlar." Så lyder den första repliken i Jocelyn Moorhouses nya film "The dressmaker". Den sätter tonen för berättelsen om modeskaparen Tilly (Kate Winslet), som återvänder till sin dammiga hemstad för att göra upp med det förflutna.

Jocelyn Moorhouse skrattar högt i telefonluren när jag undrar om hon inte kan identifiera sig en gnutta med rollfigurens handlingskraft.

– Jo, det måste jag erkänna. Livet kan knocka mig, men jag kommer alltid igen!

Regiarbete på paus

Den australiska filmskaparen vet vad hon talar om. "The dressmaker" är Jocelyn Moorhouses första film på 18 år och ett projekt hon beskriver som ett "kärleksarbete". Efter genombrottet med "Blint bevis" på 90-talet och några Hollywoodfilmer på meritlistan såg karriären ut att gå på räls.

Men allt förändrades när Moorhouses dotter diagnosticerades med svår autism. Regissörsarbetet fick sättas på paus i många år. Det var ett hårt slag, berättar hon, som beskriver sig själv som en "fixarpersonlighet".

– I mitt hjärta trodde jag någonstans att jag skulle kunna göra min dotter frisk. Men det kunde jag ju inte, berättar Jocelyn Moorhouse. Hon befinner sig i sitt hem i Australien tillsammans med den 12-årige sonen Jack, som pladdrar med figuren Pingu på tv i bakgrunden.

Föll i bitar

Även sonen har autism. Han fick sin diagnos samtidigt som Moorhouses comeback-projekt "Eucalyptus", med Russell Crowe och Nicole Kidman i huvudrollerna, kollapsade, bara dagar före inspelningsstart. Anledningen var oenighet kring manus.

– Det var som att se en skyskrapa långsamt implodera. Jag kände att hela mitt liv föll i bitar. Det var så oerhört ledsamt och ironiskt, säger Jocelyn Moorhouse, som än en gång fick lägga filmskapandet på hyllan.

Lockande hämndtema

Det var Rosalie Hams bok "The dressmaker" och dess rollfigurer som tände längtan om att regissera igen. Rollfigurerna, inslagen av magisk realism och hämndtemat lockade, liksom parallellerna till Sergio Leones spagettiwesterns:

– Spagettiwesterns är mytiska, lite som fabler. Och det gäller även "The dressmaker". Det är ingen idé att leta efter realism i den, det finns inte. Däremot finns det en sanning i berättelsen och i rollfigurerna. De här människorna finns alla väldigt mycket på riktigt.

Magisk realism och Sergio Leone var några ledord för Jocelyn Moorhouse när hon gjorde sin nya film "The dressmaker", som utspelas på 50-talet. Pressbild.
Ben King
Tilly Dunnage (Kate Winslet) använder modeskapandet som vapen för att vända upp och ned på det lilla samhället Dunatar. Pressbild.
Ben King
"Jag vågade inte ens erbjuda Judy Davis rollen som Molly innan det blivit klart att Kate Winslet skulle spela Tilly. Men när jag berättade blev Judy hänförd. 'Hon är helfestlig, hon påminner mig om min mamma. Jag gör rollen!', sade hon bara. Sen var det klart", berättar Jocelyn Moorhouse. Pressbild.
Ben King
I Dungatar möter Tilly (Kate Winslet) kärleken i form av Teddy (Liam Hemsworth). "Teddy påminde Liam om hans farfar, som levde samtidigt som filmen utspelas", säger Jocelyn Moorhouse. Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset