Nyheter Sverige

Regnmoln glad nyhet i sydost

Ett lätt sommarregn kan minska brandrisken men knappast minska vattenbristen i sydost. Arkivbild.
Ett lätt sommarregn kan minska brandrisken men knappast minska vattenbristen i sydost. Arkivbild.

Invånarna i sydöstra Sverige kan glädjas åt den senaste väderprognosen, som bjuder på regn. Men någon bot på vattenbristen lär inte dropparna räcka till.

Ett lågtryck letar sig in natten mot fredag och rör sig österut och bjuder på regn stora delar av dagen i Östersjölandskapen.

– Det är inga jättekraftiga regn, men det ser ut som om det kan komma ett par millimeter, kanske drygt fem millimeter för Gotland, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Blekinge, östra Småland, Öland och Gotland har historiskt låga grundvattennivåer. På många håll har bevattningsförbud införts, människor har uppmanats att undvika långduschar och Mörbylånga kommun har under våren hämtat dricksvatten i tankbilar från Kalmar.

I tisdags invigdes en ny vattenledning mellan fastlandet och Öland, ett snabbygge som ska säkra vattentillgången för kommunerna Borgholm och Mörbylånga.

Fredagens regn lär inte göra någon skillnad för grundvattnet, men det kan minska risken för skogsbränder, påpekar Charlotta Eriksson.

Och ännu lite mer påfyllning kan det bli längre fram.

– Det ser ut att vara torrt söndag, måndag, tisdag, men kanske kan det senare under veckan leta sig in lite mer regn över de sydvästra delarna av landet, säger Charlotta Eriksson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset