Nyheter Sverige

Rekordår för blåbär på gång

Allt pekar på att det blir rekordmycket blåbär i de svenska skogarna i år. Arkivbild.
Allt pekar på att det blir rekordmycket blåbär i de svenska skogarna i år. Arkivbild.

Det kommer att slås blåbärsrekord i de svenska skogarna i år. I stora delar av landet väntas dubbelt så mycket bär som ett genomsnittsår. SLU:s prognoser tyder på det bästa blåbärsåret sedan mätningarna startade för 13 år sedan.

Förklaringarna är två, enligt Ola Langvall, försöksledare vid enheten för skoglig fältforskning vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

– Det är en kombination av en överhuvudtaget riklig blomning och att den inträffade under den värmebölja som rådde i maj då man också klarade sig utan frostnätter. Så vädret var extremt bra för blåbärstillgången framförallt södra Sverige, säger Ola Langvall.

Normalt i norr

I Götaland ligger bärtätheten på mer än två gånger över genomsnittet. I södra Norrland väntas tillgången bli dubbelt så stor och i Svealand pekar SLU:s prognos mot 1,6 gånger så mycket bär som under ett genomsnittsår. Undantaget är norra Norrland där det "bara" väntas ett normalår.

– Götaland slår sitt rekord med god marginal. Där ser tillgången ut att bli extremt bra, säger Ola Langvall.

En anledning kan vara att mycket av det blåbärsris som för ett par år sedan dog under en ovanligt kall marsmånad i södra Sverige nu har återhämtat sig med råge. Enligt SLU har man aldrig tidigare sett så riklig blomning i den landsänden.

– Dessutom var väderförhållandena bra förra sommaren när knopparna anlades. Vi har också data där vi följt samma planta under flera år som visar att det i år varit väldigt lite avgångar från blomning till mogna bär. Det är helt enkelt få blommor som inte blir bär, säger Ola Langvall.

Rapporter om mogna bär har, enligt SLU, redan börjat komma in från södra delarna av Sverige medan riset fortfarande blommar i Norrland.

SLU:s prognos bygger bland annat på observationer av mängden blommor, kart och mogna bär från Riksskogstaxeringens landsomfattande provområden och flera permanenta provytor runt om i Sverige.

Leif R Jansson / TT
Blåbären kommer att bli rekordmånga i år, enligt en prognos från SLU. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset