Nyheter Världen

Rekorddyr brasa mot elfenbenshandeln

Världens största brasa med elefantbetar brinner nu i Kenya. Mer än 100 ton elefantbetar har satts i brand.
Världens största brasa med elefantbetar brinner nu i Kenya. Mer än 100 ton elefantbetar har satts i brand.

Världens dyraste brasa brinner i Kenya. Tusentals elefantbetar bränns i en kraftfull markering mot tjuvjakt och elfenbenshandeln.

Elva gigantiska bål bestående av elefantbetar antändes på lördagseftermiddagen i Kenyas huvudstad Nairobis nationalpark i en kraftfull markering mot tjuvjakten på elefanter.

Jättebrasan, som väntas brinna i flera dagar, tändes av Kenyas president Uhuru Kenyatta. Han har krävt ett totalförbud för handeln med elfenben, för att förhindra att vilda elefanter utrotas.

– Ingen, och jag upprepar ingen, ska ha någon verksamhet i handeln med elfenben för den handeln innebär döden för våra elefanter och döden för vårt naturarv, sade Kenyatta, enligt AFP.

Även Gabons president Ali Bongo tände ett av elfenbensbålen.

Totalt är det omkring 105 ton elefantbetar och närmare 1,5 ton noshörningshorn som går upp i rök. Det sammanlagda värdet beräknas uppgå till en bra bit över en miljard kronor på den svarta marknaden.

– Vi anser att det egentligen inte finns något värde i elfenben förutom när elefanten själv får springa runt med det, säger Lars Jacobsson från Perfect world foundation till TT.

Han är på plats och berättar att det var en blandad stämning när bålen antändes.

– Den var sorgsen, men ändå förväntansfull. Tanken med det här eventet är ju att man ska förändra lagarna internationellt.

Ben Curtis/AP/TT
Tusentals elefantbetar bränns i Kenya som en kraftfull markering mot tjuvjakt och elfenbenshandeln.

Läs också