Nyheter Sverige Sverige-topp

Rekordmånga drunkningar hittills i år

Rekordmånga har drunknat under det första halvåret. Arkivbild.
Rekordmånga har drunknat under det första halvåret. Arkivbild.

Rekordmånga drunknade under det första halvåret. Bara de senaste dagarna har flera personer omkommit.– Det är drunkningar i princip varje dag, säger Anders Wernesten, vid Svenska Livräddningssällskapet, till TT.

Totalt omkom 61 personer genom drunkning fram till den 30 juni – 21 fler än motsvarande period förra året, visar statistik för årets sex första månader. Det är det högsta antalet på hela 2000-talet, enligt Svenska Livräddningssällskapet (SLS).

Och i juli har hittills ett tiotal människor drunknat, visar en kartläggning som TT har gjort. Men antalet befaras bli betydligt högre för månaden.

– Jag har följt med de här senaste dagarna och det ser inte bra ut. Det är många tillbud och drunkningar i princip varje dag, säger Anders Wernesten, vid SLS, till TT.

Bara på måndagen inträffade minst två drunkningsolyckor i landet.

Det höga antalet beror främst på det fina sommarvädret och att människor söker sig till vattenområden.

Omkom i älv

– Många överskattar sin förmåga, tror att de flyter utan flytväst, simmar rakt ut i sjöar, blir trötta och näsan kommer allt närmre vattenytan tills de suger i sig vatten. Det handlar om överskattning, säger Wernesten.

I helgen omkom en man i en drunkningsolycka i Råneälven i närheten av Niemisel i Norrbotten. Han drunknade då han försökte rädda livet på sin vän. De båda männen var asylsökande från Afghanistan och kunde inte simma, skriver Norrländska Socialdemokraten.

– Redan förra året hade vi liknande olyckor. Många asylsökande har inte kunskap om vad de bör kunna när de beger sig ut på vattnet. Vi har en jätteutmaning framför oss att lära dem att simma och hantera risker.

Många isolyckor

Det är främst män som drunknar i Sverige – hela åtta av tio är män. Förklaringen till det rekordstora antalet drunkningsolyckor i år är att det inträffade många isolyckor i vintras.

– Vi hade 17 isolyckor i januari och februari, jämfört med fyra året innan. Sådana siffror slår stenhårt på statistiken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset