Nyheter Sverige

Rekordpublik mötte våren i Uppsala

Majbrasa vid Hammarbybacken i södra Stockholm. Arkivbild.
Majbrasa vid Hammarbybacken i södra Stockholm. Arkivbild.

Uppemot 35 000 personer fanns på plats när manskören Orphei Drängar sjöng in våren för Uppsalaborna på valborgsmässoafton.– Det är rekordpublik, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman.

Det var fullt på stadens krogar och studentnationer, men enligt Nordström var läget "ordningsmässigt bra". Ett 30-tal personer hade omhändertagits för tillnyktring vid sjutiden på kvällen – inget exceptionellt, det brukar bli mellan 100 och 150 under hela dygnet.

Firandet inleddes redan vid tiotiden på förmiddagen. Solen sken och frampå eftermiddagen var det 15 grader varmt.

Omkring 100 000 människor rörde sig ute på stan under dagen, kvällen och natten, och totalt var runt 200 poliser utkommenderade under valborgsdygnet.

Värre förr

Christer Nordström var inte orolig för att firandet skulle spåra ur.

– Vi har kunnat konstatera att vi under en lång följd av år haft en väldigt positiv utveckling med färre allvarliga brott, säger han.

– Det är klart att många dricker. Men det är här mitt 46:e valborgsår – man söp betydligt värre förr. Då behövdes det bårbärare för att många drack sig fullständigt redlösa.

I Lund, där ett hundratal poliser var i tjänst, räknade man med att drygt 25 000 personer rört sig i staden. Även där syns en positiv utveckling enligt polistalespersonen Ewa-Gun Westford.

– Mindre supande blir det inte, men mindre brott på grund av att vi skärper upp från kommun och polis och är noga med förebyggande arbete, säger hon.

Inget allvarligt

Skånepolisens Mia Sandgren kunde på kvällen bekräfta att det varit lugnt "ur polisiär synvinkel". Några fyllerister hade omhändertagits och två fall av misshandel noterats, men inget allvarligt hade inträffat.

Norrbottenpolisen gick, tillsammans med flera kommuner i länet, ut med en uppmaning till föräldrar och andra vuxna inför valborgsfirandet, rapporterar nsd.se.

"Sätt gränser och hjälp tonåringen att säga nej till tobak, alkohol och narkotika", skrev polisen i ett öppet brev publicerat på Facebook.

Fredrik Sandberg/TT
Ungdomar i Uppsala festar och picknickar under valborgsfirande. Arkivbild.
Fredrik Sandberg/TT
Forsränning i Fyrisån i Uppsala. Arkivbild.