Nyheter Världen

Republikaner kastar in handduken

Rand Paul ger upp försöken att bli nominerad som sitt partis presidentkandidat. Arkivbild.
Rand Paul ger upp försöken att bli nominerad som sitt partis presidentkandidat. Arkivbild.

Kampanjen tog aldrig fart. Presidentaspiranten Rand Paul ger upp försöken att bli Republikanernas presidentkandidat.Även hans konkurrent Rick Santorum sägs vara på väg att kasta in handduken.

Beskedet kommer två dagar efter nomineringsmötena i Iowa, då Kentuckysenatorn Rand Paul kom på femte plats i det republikanska startfältet med endast 4,5 procent av rösterna. I New Hampshire, som går till primärval på tisdag, har han ett genomsnittligt opinionsstöd på 2,8 procent. I ett uttalande, som bland andra nyhetskanalen CNN tagit del av, säger Paul att det varit en "enorm ära" att driva en så principfast kampanj.

"I dag avslutar jag den där jag började, redo och villig att kämpa för frihet."

Satsar på senaten

Han ska nu försöka bli omvald som senator för Kentucky, en post han haft sedan 2011.

Den 53-årige ögonläkaren Paul brukar betecknas som en så kallad libertarian, en förkämpe för de friheter som USA:s grundlag föreskriver. Han vill att statsapparaten och dess inflytande över människor ska minska och är mycket omtyckt i konservativa Tea Party-kretsar. Rand Paul blev nationellt känd när han 2013 höll ett nära 13 timmar långt maratontal i senaten, en så kallad filibuster, för att fördröja godkännandet av John Brennan som CIA-chef.

Väntande avhopp

Efter Iowa kastade även den förre Arkansasguvernören, republikanen Mike Huckabee in handduken. På den demokratiska sidan satte Marylands förre guvernör Martin O'Malley stopp för sin kampanj.

Tv-kanalen CNN uppger med hänvisning till anonyma källor att Rick Santorum snart kommer att hoppa av det republikanska presidentracet.

Den före detta senatorn från Pennsylvania, som för fyra år sedan vann sitt partis nomineringsmöte i Iowa, hade ingen framgång denna gång. Enligt CNN planerar Santorum att förorda en annan kandidat som Republikanernas i valet.

Evan Vucci/AP/TT
Rick Santorum vann Republikanernas nominering i Iowa i förra valet, men hade ingen framgång denna gång.