Nyheter Världen

Republikansk kamp om kristna väljare

Olika typer av utmaningar väntar Marco Rubio och Donald Trump inför det republikanska primärvalet i South Carolina. Arkivbild.
Olika typer av utmaningar väntar Marco Rubio och Donald Trump inför det republikanska primärvalet i South Carolina. Arkivbild.

Vem passar bäst som överbefälhavare - samtidigt som han sätter fart på ekonomin, fixar invandringssystemet och är en riktigt god kristen? De kvarvarande aspiranterna i Republikanerna debatterar med drabbningarna i South Carolina och Nevada för ögonen.

Både Texassenatorn Ted Cruz och förre Floridaguvernören Jeb Bush har i dagar uppvaktat väljare i södern, där majoriteten av republikanerna är äldre och djupt troende. Cruz väntas till en gudstjänst i Beaufort på söndag, Bush berättade om sitt kristna uppvaknade och sin konvertering till katolicismen vid ett religiöst forum.

"Äcklighet"

Samtidigt pågår en tuppfäktning mellan Cruz och fastighetsmagnaten Donald Trump, som leder i opinionsmätningarna. Cruzkampanjen har lanserat en ny tv-reklam där de anklagar Trump för "äcklighet", Trump slår tillbaka på sin favoritarena Twitter: Om Cruz inte slutar upp med att fuska och föra en smutsig kampanj så måste jag stämma honom för att inte vara infödd amerikan, skriver Trump. USA:s konstitution kräver att en president är infödd amerikan, men exakt vad det betyder har inte prövats i domstol. Cruz är född i Kanada men har en amerikansk mamma.

Mycket fokus lär också ligga på Floridasenatorn Marco Rubio, vars mekaniska repeterande av ett kampanjbudskap vid förra helgens debatten gav honom smeknamnet roboten Marco. Han har lovat sina anhängare att något liknande aldrig ska hända igen.

Invandring

Invandring lär bli ett hett ämne, med tanke på de många minoritetsväljarna i kommande primärvalsdelstater. Många trodde att Rubio och Cruxz, som båda har kubanska rötter, eller Bush, som är gift med en mexikanska, skulle hjälpa Republikanerna att locka spansktalande. Men frågan har överskuggats av Trumps löfte om att bygga en mus mot Mexiko som han säger ska stoppa såväl olaglig invandring som knark - och som Mexiko enligt Trump ska betala för (något anhängarna säger i kör på hans kampanjmöten).

Debatten hålls i Greenville i South Carolina. På scen väntas även Ohioguvernören John Kasich och den pensionerade neurokirurgen Ben Carson, som båda kämpar för att hålla liv i sina kampanjer. Republikanernas primärval i South Carolina äger rum nästa lördag. Tisdagen därefter väntar nomineringsmöten i Nevada.