Nyheter Toppnyheter Världen

Resebolag: Avskräcker inte turister

En bomb detonerade vid ett hotellkomplex i Hua Hin.
En bomb detonerade vid ett hotellkomplex i Hua Hin.

Det finns inga uppgifter om att svenskar i Thailand drabbats av det senaste dygnets explosioner. Oron i landet lär inte avskräcka svenska turister, enligt resebyråer som TT talat med.

Minst fyra personer har dödats i sprängdåd i Thailand det senaste dygnet, enligt nyhetsbyrån AFP. Varken UD eller resebyråerna har några uppgifter om skadade svenskar.

De stora svenska resebyråerna har ett antal resenärer på plats i Phuket. Bolagen informerar sina resenärer om läget på olika sätt.

Svenskar kontaktas

– Vi har gått ut med sms men har inte fått några speciella kommentarer, säger Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor som har 27 svenska resenärer på plats i Phuket.

Apollo har i sin tur ett 30-tal nordiska turister i Hua Hin, varav fem är svenskar, enligt presschef Ann-Sofie Olsson. Resebyrån kontaktade de nordiska turisterna under natten för att försäkra sig om att samtliga var oskadda.

– Flera av dem var vakna och tacksamma för att de fick information. Vi håller kontakt med dem och uppmanar (dem) att följa UD:s rekommendationer om att vara försiktig, säger Ann-Sofie Olsson.

Apollo har dessutom 33 gäster i området kring Phuket och försöker kontakta även dem.

"Lugnt på gatorna"

Resebolaget Ving håller på att kontakta sina 49 resenärer i Phuket. Ingen av dem ska befinna sig vid det område i Phuket som utsatts för explosionerna.

Resebolagets destinationschef är just nu ute på gatorna i Patong och berättar att det för närvarande är väldigt lugnt där, säger Magdalena Örn, informationschef på Ving.

Thailand är ett populärt turistmål för svenskar, framför allt under vinterhalvåret och hon tror inte att händelserna kommer att påverka den svenska turismen i Thailand märkbart.

– Thailand har en särställning som turistland bland svenskar. Tidigare oroligheter i landet har inte fått svenskar att sluta resa dit.

Hittills har ingen av de svenska turisterna uttryckt någon önskan om att åka hem tidigare än planerat, enligt Örn.

"Glömmer snabbt"

Resanalytikern Hans Remvig tror att händelserna möjligen kan påverka människor som funderat på, men som ännu inte bokat, vinterresa till Thailand. Men han tror inte att det påverkar på längre sikt.

– Vi är känsliga för stunden, men glömmer snabbt. Men det beror på vad som händer framöver.

Upprepade händelser har en mer avskräckande effekt än enstaka dåd, enligt Remvig.

Sedan tidigare avråder UD från resor till provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla i södra Thailand, på grund av säkerhetsläget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset