Sport

Reserverna håller modet uppe

Oscar Hiljemark.
Oscar Hiljemark.

Uppvärmningar, träningar – men inte så mycket mer.För flera av spelarna kan EM ta slut utan att de fått en enda minuts speltid.– Det är klart att det finns en besvikelse över att inte ha fått spela och att inte ha fått hjälpa till på planen, säger Oscar Hiljemark.

23 spelare i truppen men bara elva åt gången får plats på planen. Matematiken är således enkel och till skillnad från i sina klubblag får flera av de svenska spelarna betrakta det som händer på planen från bänken.

– Det är klart jag hade velat spela, men Erik (Hamrén) är den som tar beslut, säger Hiljemark.

– Det är därför jag är här, för att bidra på planen. Nu har min uppgift varit att hålla en hög nivå på träningarna och peppa de andra.

Lärorik erfarenhet

Ludwig Augustinsson var en av nyckelspelarna när Sveriges U21-landslag vann EM-guld förra sommaren men nu har han fått stå tillbaka till förmån för Martin Olsson på vänsterbackspositionen.

– Det har ändå varit otroligt lärorikt. Det är en fantastisk erfarenhet för mig att vara här. Så klart hade jag hoppats på mer speltid, men turneringen är inte slut, säger han, och konstaterar att ett "riktigt" EM är mycket större än U21-varianten.

– Bevakningen, nivån, sett till spelarna och lagen är det de bästa i Europa som är här. Att få vara med här det inte många som får vara, så det är bara att njuta.

Håller sig redo

Att Olsson stod före Augustinsson i kön var tydligt inför mästerskapet. Desto öppnare var det på mittfältet där Oscar Lewicki och Albin Ekdal hittills gått före Hiljemark i kampen om platsen bredvid Kim Källström centralt.

– Du går alltid in med en sund syn på det. Chans att du inte får spela en minut finns alltid, du kan inte åka iväg och vara dum. Jag har förberett mig mentalt på att få chansen, för skulle du inte vara förberedd och chansen kommer så brukar det inte vara så bra, säger Hiljemark.

– Tills EM är slut kommer jag ha inställningen att chansen kan komma.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset