Nyheter Sverige Sverige-topp

Resning i 30-årigt mordfall

Samir Sabri beviljas resning i målet om ett mord för 30 år sedan. Arkivbild.
Samir Sabri beviljas resning i målet om ett mord för 30 år sedan. Arkivbild.

I ett mycket ovanligt beslut beviljar Svea hovrätt resning i målet mot Samir Sabri, som dömdes för mord för 30 år sedan.Nu kan han antingen frias direkt eller så prövas fallet i en ny rättegång.

Samir Sabri erkände mordet på sin styvmamma 1986 i Stockholmsförorten Tensta. Han tog senare tagit tillbaka sitt erkännande och sökte resning efter att Aftonbladet granskat fallet i sin kriminalpodd.

Sabri pekar i stället ut sin avlidne pappa som mördaren. Pappan ska ha hotat att skada Samir Sabri och hans lillebror om inte Samir Sabri erkände.

"Sedan SA ansökt om resning har hovrätten kommit fram till att den nya bevisningen som SA åberopar sammantaget är sådan att dess förebringande i en rättegång sannolikt skulle ha lett till att han frikänts. Hovrätten beviljar därför resning i målet", skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

"Väldigt sällan"

Enligt hovrättslagman Staffan Lind är det mycket ovanligt att resning beviljas för den här typen av brott.

– Det är väldigt sällan det händer men i det här fallet är förutsättningarna uppfyllda eftersom det har kommit fram nya uppgifter. säger Staffan Lind.

Målet skickas nu till Stockholms tingsrätt för fortsatt handläggning.

– Det första som sannolikt händer är att åklagaren får bestämma hur bevisläget är och om man vill gå vidare eller inte, säger Staffan Lind.

Analys av blod

Anders Tordai, den åklagare som öppnade förundersökningen på nytt och granskade nya uppgifterna i ärendet rekommenderade att hovrätten skulle bevilja resning, och hans ord vägde tungt i frågan.

Bland annat har nya vittnesuppgifter samt teknisk bevisning tillkommit. Ett exempel är att Samir Sabris blodiga kläder granskats av en blodbildsanalytiker som kommit fram till att Samir Sabri inte kan vara den som begått morden.