Sport

Revanschlystet Sverige på Maracanã

Brasiliens Andressa Alves och Sveriges Lotta Schelin möts igen i kväll.
Brasiliens Andressa Alves och Sveriges Lotta Schelin möts igen i kväll.

För tolv år sedan var Lotta Schelin med när Sverige förlorade OS-semifinalen mot Brasilien. I dag ska hon ta revansch i brasilianernas egen högborg: Maracanã.– Det känns sjukt stort, säger Schelin.

Klockan 18 svensk tid sparkar den igång, Sveriges OS-semifinal mot hemmanationen Brasilien på klassiska Maracanã, inför nära 80 000 åskådare. En inramning som få fotbollsspelare får möjlighet att uppleva.

– Det är riktigt häftigt, det är ju det här man drömde om. Vi visste att det fanns en möjlighet, att semifinal och final skulle gå där. Sedan att få möta Brasilien där på det, det känns ju sjukt stort, säger anfallaren Lotta Schelin, som gjorde det enda svenska målet i 1–5-förlusten mot Brasilien i gruppspelet.

Var med 2004

Hon är också, tillsammans med målvakten Hedvig Lindahl, de enda i dagens svenska lag som var med i OS 2004, när Sverige åkte ut mot just Brasilien. I just semifinal.

– Det var inte samma grej, det var absolut inte 80 000 på läktaren, det var kanske närmare 1 000 så det var ganska stor skillnad på hur det kändes runtomkring, säger Lotta Schelin.

– Jag var ung och ovetande, så jag förstod inte riktigt hur stort det var, om jag ska vara ärlig. Jag förstår nog mer allvaret nu, samtidigt som jag är mycket lugnare.

Blackstenius från start

I dag har Schelin och Sverige möjlighet till dubbel revansch, både för OS för tolv år sedan och för storförlusten i gruppspelet. Och även om hon medger att det svenska spelet har sett lite halvdant ut i de inledande matcherna, säger hon att de själva aldrig tvivlat på lagets förmåga.

– Det var lite trögt i början och lite hackigt, får man väl ändå säga. Men det som har känts på träningarna och det vi har presterat innan, har känts otroligt bra. Så vi har väl egentligen bara väntat på att vi ska få ut det till fullo, och det tycker jag att vi fick mot USA.

Pia Sundhage väljer att plocka in Emilia Appelqvist på mittfältet, och flytta upp Kosovare Asllani till anfallet, jämfört med tidigare. Och Stina Blackstenius får chansen från start.

Sveriges startelva: Hedvig Lindahl – Jessica Samuelsson, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Elin Rubensson – Emilia Appelqvist, Lisa Dahlkvist, Caroline Seger – Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Lotta Schelin (K).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset