Sport Sport-topp

Revbensskada stoppar Olsson

Johan Olsson lämnar återbud till Vasaloppet. Arkivbild.
Johan Olsson lämnar återbud till Vasaloppet. Arkivbild.

Johan Olsson avstår Vasaloppet. En gammal revbensskada från 2014 sätter stopp.Men han har inte gett upp tankarna på nästa års VM i Lahtis.– Det är inte omöjligt att jag gör en VM-satsning. Min kropp passar nog bättre för traditionell skidåkning där också benen är viktiga, säger den dubble världsmästaren.

Det var för knappt två veckor sedan, när Johan Olsson genomförde ett hårdare stakpass i Vemdalen, som kroppen sade i från.

– Jag var tvungen att klara av det här hårda passet för att ha en chans att vinna Vasaloppet. Mot slutet gjorde det ont i revbenen och jag förstod direkt att skadan inför OS i Sotji hade slagits upp, säger han.

På torsdagen, en dryg vecka senare och efter flera behandlingar, gav han upp Vasaloppet.

– Det var inte roligt, men bara att acceptera, säger Olsson som inte tävlat någonting denna vinter.

– Visst är det tråkigt, men det viktigaste för mig är lusten att träna och känslan av att vägen till tävlingarna är mödan värd. Så känner jag fortfarande.

"Håller inte"

Johan Olsson berättar att det gör ont att andas, men räknar med att bli smärtfri om cirka tre veckor. Han hoppas kunna åka någon tävling senare i vinter.

– Ja, fast då med fästvalla för att uppleva känslan av att tävla. Min kropp håller inte för stakåkning på blanka skidor.

Samtidigt ska Johan Olsson fatta beslut om en satsning inför VM 2017 i Lahtis. Han berättar att revbensskadan fanns med i bilden 2014 inför beslutet om en satsning mot VM i Falun 2015.

– Men då var familjesituationen annorlunda. Vi skulle flytta till Sundsvall och Anna väntade vårt andra barn. Nu är det lugnare på familjefronten. Dessutom har jag fått tips om hur man kan hålla sig mer frisk.

Gillar utmaningar

TT: Är chansen för en VM-satsning större nu än 2014?

– Vi får se. Jag kommer att träna traditionell åkning i mars och april för att sedan ta beslut. Jag drivs i alla fall av att sätta upp mål och hitta utmaningar.